ACSI FreeLife

Menu

V&A: nieuwe auto, instabiele caravan

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
Joop

Vraag van Jan van Drimmelen uit Rheden:

Ik vind de caravan erg makkelijk slingeren achter m’n nieuwe Subaru Forester CVT. Zijn andere schokbrekers een oplossing? Of bredere banden?

Antwoord van Joop:

Bij 90 km/uur zou dit een stabiele combinatie moeten zijn. Ik noem een reeks van mogelijke oorzaken. Is er een anti-slingerkoppeling? Dat kan een goede investering zijn. Zijn de rem-pad’s versleten? Of is de belading fout en zijn er veel zware dingen achter de as gepakt, staan er zware fietsen achterop of zit er zware bagage in de bovenkastjes? Of is de caravan overbeladen? Deze caravan kan een as hebben van 1700 kg, maar ook 1500 kg is mogelijk. Je ziet dit terug op het kentekenbewijs.

Meneer Van Drimmelen mailt dat hij rijdt op bandenmaat Semperit 195/70R16C, maar die kan ik niet vinden. Wel 195/65R16C. Een overeenkomstige band van ander merk heeft een Load Index van 94 (= 670 kg/band). Deze band is veel te licht en wordt overbelast! Voor een 1700 kg as is een Load Index van minimaal 102 nodig.

Wanneer deze aannames van mij correct zijn, dan is zelfs een bandenspanning van 4,5 bar te laag, maar wel het maximum voor C-banden. Een belasting van 1340 kg is dan het maximum, terwijl de caravan volgens mijn informatie al minimaal 1500 kg weegt. Check ook de bevestiging van de trekhaak. Zitten alle bevestigingsbouten vast? Subaru heeft een reputatie van perfecte caravantrekker. Onrustig gedrag van de combinatie is niet normaal.

Heb jij ook een vraag voor onze expert Joop?

Techniek-dossier

Praat mee

 1. EH
  Eric Hendriks

  Ik neem aan dat de achterbanden van de forester op 3 bar staan.
  Gewicht kan prima erachter mits de auto goed beladen wordt en de caravan idem.

  Reageer
  0
  0
 2. M

  1500 en zeker 1700 kg is eigenlijk te veel voor een Forester. Maak maar eens een (stabiliteits) berekening op caravantrekker.nl
  Achterbanden van de auto goed op spanning brengen kan een onstabiel gevoel ook nog wegnemen.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: nieuwe auto, instabiele caravan

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation