ACSI FreeLife

Menu

V&A: Netspanning

Aijse de Vries uit Lelystad heeft een vraag over wisselspanning van zijn caravan.  “Ik meet dat er een wisselspanning op de dissel staat ten opzichte van aarde van 14,8 volt als de caravan is aangesloten op 220 volt. Is dat normaal, verontrustend of zelfs gevaarlijk? Wat kan de oorzaak zijn?”

Auteur
Joop Stam
Datum
4
4
ReactiesPraat mee
Joop

Wisselspanning is een elektrische spanning die met een bepaalde frequentie wisselt tussen positieve en negatieve waarden. Wisselspanning is de tegenhanger van gelijkspanning.

Antwoord van Joop:
Dit lijkt me niet best. Alle metalen caravandelen, zoals het chassis, de kookplaat, gootsteen en de (aluminium) wanden horen aangesloten te zijn op een degelijke aardverbinding. Dan kan er per definitie geen meetbaar verschil tussen aarde en chassis bestaan. Het lijkt me verstandig om het hele systeem te (laten) controleren.

Het zou kunnen dat bij een goede aarding een eventuele aardlekschakelaar eruit gaat. Op zichzelf is een spanning lager dan 40 volt niet gevaarlijk. Maar in het rampscenario kan straks misschien de volle netspanning op het chassis staan. En dat kan dodelijk zijn.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.