ACSI FreeLife

Menu

V&A: Netspanning

Aijse de Vries uit Lelystad heeft een vraag over wisselspanning van zijn caravan.  “Ik meet dat er een wisselspanning op de dissel staat ten opzichte van aarde van 14,8 volt als de caravan is aangesloten op 220 volt. Is dat normaal, verontrustend of zelfs gevaarlijk? Wat kan de oorzaak zijn?”

Auteur
Joop Stam
Datum
4
4
ReactiesPraat mee
Joop

Wisselspanning is een elektrische spanning die met een bepaalde frequentie wisselt tussen positieve en negatieve waarden. Wisselspanning is de tegenhanger van gelijkspanning.

Antwoord van Joop:
Dit lijkt me niet best. Alle metalen caravandelen, zoals het chassis, de kookplaat, gootsteen en de (aluminium) wanden horen aangesloten te zijn op een degelijke aardverbinding. Dan kan er per definitie geen meetbaar verschil tussen aarde en chassis bestaan. Het lijkt me verstandig om het hele systeem te (laten) controleren.

Het zou kunnen dat bij een goede aarding een eventuele aardlekschakelaar eruit gaat. Op zichzelf is een spanning lager dan 40 volt niet gevaarlijk. Maar in het rampscenario kan straks misschien de volle netspanning op het chassis staan. En dat kan dodelijk zijn.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. C

  Joop heeft het goed. Chassis aan de net aarde verbinden. (Controleren het kan een aanwezige geoxideerde verbinding zijn) 14,8 volt duidt op een potentiaal verschil. Een kleine lek dus.

  Reageer
  0
  0
 2. P

  Peter

  Wij hadden ook zoiets bij ons was het 24 volt op het chassis.
  Ik heb het aan een installateur gevraagd en die vroeg of de caravan thuis op een aarde contactdoos was aangesloten, dit was dus niet het geval.
  Toen we op een camping stonden heb ik het nogmaals gemeten en er stond geen stroom meer op het chassis, hij was op de camping wel aangesloten op een randaarde contactdoos.

  Reageer
  0
  0
 3. E

  Heeft de toegepaste 230VAC kabel drie aders en voorzien van randaarde stekkermateriaal?

  Ik zie steeds meer van die (spotgoedkope) oranje PVC “heggeschaar” verlengkabels zonder randaarde toegepast worden op campings.

  Reageer
  0
  0
 4. H

  Heb zulks ook voorgehad bij mijn camper en aarding aan de stekkerdoos (buitenkant camper) waar men de 220V kabel aansluit was afgebroken.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Netspanning

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation