ACSI FreeLife

Menu

V&A: Marges trekgewicht

Johan Haalboorn uit Nieuwegein heeft een vraag over het trekgewicht. Met zijn Suzuki Vitara kan hij een maximaal gewicht trekken van 1500 kilogram. Johan vraagt zich af of het niet verstandig is om uit te gaan van ongeveer 75 procent van het trekgewicht.

Auteur
Joop Stam
Datum
ReactiesReageer
Joop

Antwoord van Joop:

In verband met de stabiliteit van de combinatie is er een verschil tussen wat een auto mag en kan trekken. Bij het bepalen van wat er getrokken mag worden, gaat de trekgeautofabrikant voornamelijk uit van het motorvermogen. En anders van een afgeleide daarvan, zoals een hellingtrekproef, de sterkte van de trekhaak- bevestiging of de belastbaarheid van de achterwielophanging. En dat gaat soms ten koste van andere voorwaarden die een auto tot een goeie trekker maken. Bovendien staat het trekken van een aanhanger niet bij alle autofabrikanten hoog op de prioriteitenlijst.

Vuistregels

Een van de vuistregels die geldt voor een doorsnee trekkende personenauto: Een beladen caravan weegt ongeveer evenveel of minder dan de ‘mas­sa-leeg’ (op ken­teken) van de trekker. Voor 2013 was dit zelfs een voorwaarde bij een rijbewijs B toelating. Een andere vuistregel (die ongeveer dezelfde uitkomst geeft): Het beladen gewicht van de caravan bedraagt niet meer dan 75 tot 80 procent van het werkelijke beladen gewicht van de trekker.

Voorbeeld

Ter voorbeeld. De trekauto is geladen en weegt dan (inclusief inzittenden) 1625 kilogram. De maximaal toegelaten treklast voor deze auto bedraagt 1500 kg. Om een goede gewichtenbalans voor een caravan-combinatie te bereiken zou de aan-gekop­pelde caravan echter niet zwaarder moeten zijn dan 1300 kg. De auto mag dus formeel en technisch veel meer trekken dan in deze situatie uit oogpunt van optimaal weggedrag wenselijk is. Dat komt overigens regelmatig voor.

Wat je verantwoord kan trekken hangt dus af van de gewichtenbalans van de combinatie binnen de marges van wat is toegestaan. Hoe zwaarder de trekker (inclusief belading), hoe groter het trekgewicht mag zijn.

Andere factoren

Natuurlijk zijn er caravanners die gerust durven te rijden met een combinatie waarbij de caravan de toegestane 1500 kg weegt. Het mag nog ook… En meestal gaat het goed. Veel hangt af van de auto-caravancombinatie en de chauffeur. Niet technisch falen maar overschatting en een te hoge snelheid vormen belangrijke oorzaken voor caravanongelukken.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

Praat mee: V&A: Marges trekgewicht

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation