ACSI FreeLife

Menu

V&A: Mag accu hele winter aan de lader?

Henk Holtrop uit Donkerbroek heeft een camper waarbij de startaccu ook door netspanning wordt opgeladen. Henk vraagt zich het volgende af: “Is het schadelijk voor de startaccu als deze gedurende de wintermaanden permanent aan de stroom hangt?”

Auteur
Joop Stam
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

Wanneer de camper fabrieksmatig is uitgerust met een oplaadmogelijkheid voor de startaccu, is de lader daarvoor geschikt. Dat wil zeggen dat er zo goed als zeker voorzien is in druppellading. Deze voorkomt dat de accu overladen wordt. De status van de accu wordt gecontroleerd en zo nodig bijgeladen. Een en ander is terug te vinden in het instructieboekje van de camper. Is dat niet het geval, dan bestaat de mogelijkheid dat de lader later is toegevoegd. Dan moet je oppassen, de lader kan ongeschikt zijn voor ongecontroleerd bijladen met gevaar van een overladen.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. T

  Oppassen met continu laden. We hebben tijdens vakantie 2x een oververhitte accu van de mover gehad (in 3 jaar tijd).
  Accu zou in brand kunnen raken of exploderen. Buiten de vakantie haalden we de accu uit de caravan en zetten hem op een acculader met tijdschakelaar. Elke 24 uur 20 seconden laden. Werkt prima!

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Mag accu hele winter aan de lader?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht