ACSI FreeLife

Menu

V&A: Kortsluiting in Jaeger-connector?

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
3
3
ReactiesPraat mee
slide freelife expert pagina

Vraag van M. IJsebaert uit Axel:

Wanneer ik de caravan aankoppel met draaiende motor van mijn Mazda CX5 ts+, springt de zekering van mijn achterlichten. Schakel ik de motor uit en koppel ik hem dan aan, dan is er niets aan de hand. Komt dit misschien door kortsluiting in de Jaeger-connector omdat de pennetjes zo dicht bij elkaar zitten?

Antwoord van Joop:

Op afstand blijft voor mij het gissen, maar net als de vragensteller vermoed ik dat het probleem in de autostekker zit, echter niet in de contactpennen maar in de bedradingsaansluitingen.

Dat kan in de stekkerdoos zitten maar ook in de bedrading vanuit de kofferbak. Dat de zekeringen bij een uitgeschakelde motor niet springen, zal vermoedelijk komen omdat het verlichtingscircuit dan waarschijnlijk spanningsloos is.

Heb jij ook een vraag voor onze expert? Joop heeft het antwoord!

stel je vraag

 

Praat mee

 1. CK
  C.E. Ketting

  Ik heb in het verleden ook dit probleem gehad.
  De oorzaak was dat 1 van de pennetjes van de stekker naar binnen gedrukt werd en net even contact maakte met de massa, hierdoor ontstond kortsluiting.

  Reageer
  0
  0
 2. W

  Mogelijk dat er een draad via een relais (welke wordt bekrachtigd bij het aanzetten van de motor) naar de contactdoos van de trekhaak loopt. Deze kan onderweg sluiting maken , waardoor de zekering doorbrand.

  Reageer
  0
  0
 3. JG
  Jan Geldhof

  Uw probleem heeft, naar ik het kan bekijken, te maken met spanningsverschil. Zonder motor is er een spanning van iets boven de 12 volt. Met draaiende motor is de spanning bijna 14 volt. Wanneer er een slecht kontakt in de stekker of stopcontact zit ontstaat een piekspanning die net iets te groot is voor de zekering. Een zwaardere zekering is niet aan te raden in zo’n geval. Kontroleer de aansluitingen van de bedrading op corrosie. Reinigen is het advies.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Kortsluiting in Jaeger-connector?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht