ACSI FreeLife

Menu

V&A: Koelkast die roet, hoe te voorkomen?

Een koelkast die roet afgeeft, daar zit geen enkele kampeerder op te wachten. Henk Eggens uit Amsterdam heeft er mee te maken. Daarom vraagt hij om raad.

Auteur
Joop Stam
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

De oplossing voor dit probleem is makkelijk en moeilijk tegelijk. Allereerst het makkelijke deel. Een simpele oplossing is om de koelkast niet op gas, maar alleen op 12 volt of netspanning te gebruiken.

Brander koelkast schoonmaken

Een roetende gasvlam heeft een gebrek aan beluchting. Waarschijnlijk is de luchttoevoer verstoft of er zitten spinnenwebben in. Nu komt het lastige gedeelte. Het brandersysteem van de koelkast moet schoongemaakt worden. Helaas zit dat aan de achterkant van de koelkast.

Beluchtingsroosters groot genoeg?

Misschien zijn de beluchtingsroosters in de zijwand groot genoeg om bij de brander te komen? Anders moet je de kast uitbouwen. Schoonmaken, uitbouwen en weer inbouwen zou ik niet zelf doen maar overlaten aan een deskundig bedrijf.

Het geringste lek aan de gasleiding achter de koelkast zal tot brand leiden bij de eerste (en niet de beste) keer dat de kast weer op gas gebruikt wordt.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. HB
  Hugo Bervoets

  Een gasvlam die roet afgeeft is gevaarlijk, In de eerste fase heb je alleen een gele vlam op de brander. Bij butaan en propaan zijn kleine gele vlampuntjes op de top van een blauwe vlam normaal. Hoe geler de vlam hoe meer roetafzetting. De gele vlam ontstaat door een gebrek aan lucht, en wordt veroorzaakt door een vuile brander. Vanop een afstand wordt het gas in een trechtervormige opening van de brander gespoten, op die manier mengt het gas zich met lucht die ook stofdeeltjes bevat. Langzaam maar zeker slipt de brander dicht. Het kan zo erg worden dat het gasmengsel ontbrand voor de brander (aan de mengopening) met alle gevolgen van dien.
  Maar ook de warmtewisselaar moet gereinigd worden want het roet zet zicht af op de lamellen hiervan die dan na enige tijd verstoppen. De vlammen gaan nu opzij van de warmte wisselaar beginnen branden en vernielen het toestel aan de binnenkant. Ik was vroeger hersteller van gasbranders en ik heb dit dikwijls tegengekomen. Het reinigen van een zwaar beroete warmtewisselaar is een zeer vuil werk, zet je er een spuit op dan nog wolkt het op en blijft overal aankleven. Een met stof verstopte brander is eenvoudiger te reinigen, de brander verwijderen en spoelen met water (een stofzuiger is hiervoor niet geschikt). Hetzelfde geldt voor de waakvlam. Een op tijd gekuiste brander zal geen of weinig roet geven op de warmtewisselaar. Deze werken regelmatig toch maar door een bekwame vakman laten uitvoeren.

  Reageer
  0
  0
 2. HG
  Herman Garritsen

  Ik gebruik nooit de koelkast op gas.het koelt inderdaad beter dan op elektrisch ,maar wil je het op elektrisch doen dan zijn vaak de elementen stuk doordat ze warmer worden door de gasbrander en op elektrisch vind ik toch een veiliger idee

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Koelkast die roet, hoe te voorkomen?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht