ACSI FreeLife

Menu

V&A: Invloed fietsenrek op disseldruk?

Lou Katers uit Zwolle maakt zich zorgen over de disseldruk van zijn Hobby caravan uit 2012. “Op advies heb ik een fietsenrek op de dissel laten plaatsen. De fietsen wegen samen 46 kilogram. In de disselbak zit naast de gasfles ook het reservewiel. Nu is de regeldruk veel te hoog, over de 100 kilogram. Is het zinvol om het reservewiel onder de caravan achter de as te plaatsen? En levert dit ook een lagere regeldruk op?”

Auteur
Joop Stam
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

De disseldruk mag nooit hoger zijn dan de trekhaakspecificatie aangeeft (kogeldruk: -S-waarde op het typeplaatje). Die zit meestal tussen 50 en 75 kilogram met uitschieters naar boven en beneden. Een maximaal toegestane disseldruk is meestal gunstig voor de stabiliteit van de combinatie. Teveel belasting op en achterbrug kan echter de voorwielen in zoverre ontlasten dat dit invloed heeft op de besturing.

Daar wordt de wegligging van de combinatie niet beter van. Het verplaatsen van het reservewiel tot achter de as zal zeker enige vermindering van de disseldruk opleveren. Dicht bij de as heeft het gewicht van het reservewiel weinig invloed op de disseldruk. Of er een geschikte houder te vinden is voor een Hobby-onderstel?

Adapter gasfles

Je kunt overwegen om het reservewiel in de auto te vervoeren. In plaats van twee gasflessen (samen 20 kilogram) is voor een zomervakantie een volle fles van 5 kilogram vaak ook voldoende. Als back-up eventueel kun je eventueel een kleine Campingaz fles meenemen. Die is in het zuiden van Europa overal verkrijgbaar en inwisselbaar. Denk wel aan de adapter die je nodig hebt voor de gasfles.

Fietsenrek op de dissel

Een caravan met het vaste bed voorin en een gigantische bergruimte daaronder is bijzonder lastig te beladen tot de juiste dissel/kogeldruk. Een fietsenrek op de dissel maakt het dan niet gemakkelijker. Helaas is een tweetal fietsen aan de achterwand ook niet de optimale manier (veel gewicht op de verkeerde plaats).

Het vervoeren van fietsen op het dak van de auto of op de as in de caravan is optimaal, maar heeft ook zijn bezwaren. Het heeft mijn voorkeur om indien mogelijk fietsen te huren op de plaats van bestemming.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. W

  Mijn hobby met Frans bed vooraan uit 2013 heeft een fiets op de dissel en 1 achter op de wand plus een schotel op het dak. Ja 2 fietsenrekken is de kostprijs maar hij ligt nu wel goed op de weg. Het is inderdaad niet ideaal, maar zonder belading, af fabriek, dus ook zonder schotel zat er al bijna 100kg op de kogel dus ik moest wel zoeken en puzzelen

  Reageer
  1
  0
 2. F

  Ik zou me lichtere fietsen aanschaffen indien mogelijk 🙂

  Reageer
  1
  0

Praat mee: V&A: Invloed fietsenrek op disseldruk?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation