ACSI FreeLife

Menu

V&A: Instabiele auto-caravancombinatie

Hans Groos uit Oostzaan heeft last van een instabiele auto-caravancombinatie. Hans kampeert met een combinatie van een Sprite Sport 470 CF-caravan (2017) en een Toyota RAV 4WD Hybrid. Hiervoor reed hij met een Subaru Forster en stuitte hij op hetzelfde probleem.

Auteur
Joop Stam
Datum
4
4
ReactiesPraat mee
Joop

“Op de snelweg heb ik veel last van inhalend verkeer, niet alleen bussen maar ook gewone auto’s. De kogeldruk ligt rond de 75 kilogram. De caravan weegt beladen rond de 1.300 kilogram. Ik heb het maximaal toelaatbare gewicht laten verhogen tot 1.500 kilogram. Mijn bandenspanning bedraagt 4 bar. De banden mogen samen 1.600 kilogram dragen.

Ik vervoer achterop geen fietsen. De auto heeft genoeg kracht om de combinatie te trekken. Toch blijft de combinatie heel gevoelig reageren, ondank een goed afgestelde stabilisator. Heeft u een idee wat de oorzaak kan zijn van het overmatige reageren of zwalken?”

Antwoord van Joop:

Omdat de problemen zich zowel met de huidige, als de vorige (beide overigens voortreffelijke) trekauto’s zich voordoen, vrees ik dat de oorzaak in de caravan gezocht moet worden. Dan wordt het raadsel groter. De disseldruk lijkt prima. Concentratie van zware bagage voor- en achterin, ver van de as, kan een mooie disseldruk geven en toch een instabiele combinatie opleveren.

Geen overbelading

Als je op de getallen afgaat, is er desondanks geen sprake van overbelading. Een as die een belasting van 1.500 kilogram mag dragen en maar met 1.300 kilogram is beladen, is niet te zwaar belast. De auto mag en kan 1.600 kilogram trekken.

Bandenspanning

De instabiliteit kan ook veroorzaakt worden door een te zachte of te harde bandenspanning. De Load Index geeft de maximale belasting bij de maximale spanning. Banden met een hele hoge Load Index en een relatief lage belasting moeten niet tot de maximumwaarde maar ver daaronder worden opgepompt. Globaal wordt de belastbaarheid met 10 procent verlaagd bij elke 0,5 bar drukvermindering.

Trekhaakbevestiging

Uiteraard speelt de snelheid ook een grote rol. Veel combinaties worden per definitie instabiel bij snelheden boven 100 kilometer per uur, stabilisator of niet. Verder is er misschien iets mis met de trekhaak- of trekklauwbevestiging. Tot slot kan het zijn dat de dissellengte en opbouw niet in verhouding zijn: veel opbouwlengte en bergruimte achter de as. In dat laatste geval is het een ingebouwd probleem waar je weinig aan kan doen.

Gewichtsverdeling

Ter aanvulling heb ik autojournalist Mario Vos om opheldering gevraagd. Hij vermoedt dat dit probleem wordt veroorzaakt door de gewichtsverdeling. De bagageruimte van de Sprite zit achter onder het bed. Als daar de meeste last zit heb je ondanks de juiste kogeldruk, sneller last van zijwind en bewegingen. Het beste is altijd als de bagage zo dicht mogelijk bij de as wordt geplaatst.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. EH
  Eric Hendriks

  Achterbanden van de auto op max 3 bar gezet???

  Reageer
  0
  0
 2. PK
  Peter van der Kruys

  Het mag als bekend worden verondersteld, dat de zwaarste belading zo laag mogelijk en zo dicht mogelijk op de caravan as wordt gelegd. Helaas lukt dat niet altijd. In dat geval zou ik de zwaarste last overbrengen naar de auto en als ook dat niet kan, dichter bij de dissel leggen. Beter een (iets) te hoge kogeldruk dan een zwabberende caravan.

  Reageer
  0
  0
 3. KC
  Koos Cousijnse

  Waar ik hierbij niets over lees, welke banden zitten onder de caravan. Wat mij opvalt (ik rij zelf met Nissan Quasqai en Kip Greyline spec.) dat in veel gevallen wel erg smalle banden vanuit de fabriek worden gemonteerd en als ik daar dan achter rij met mijn caravan zie vaak mijn voorganger bij het minste geringste slingeren.

  Reageer
  1
  0
 4. C

  Als de technische gegevens van de caravan en auto dat toelatem, zou ik adviseren om wat te expirimenteren met de disseldruk. Je hebt kans dat de disseldruk in dit geval wat te laag is. Probeer eens 90 kg en bij een aantal combinaties mag dit ook 100 kg zijn. Mijn ervaring is dat een wat zwaardere druk direct positief merkbaar is.

  Reageer
  1
  0

Praat mee: V&A: Instabiele auto-caravancombinatie

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht