ACSI FreeLife

Menu

V&A: Hoeveel watt verbruikt je startaccu?

“Als ik niet op een camping overnacht, verbruik ik stroom van mijn accu. Ik heb alleen een accu voor de mover. Omdat ik steeds bang ben dat ik de volgende dag een ‘platte’ accu heb, durf ik bijna geen stroom te verbruiken.”  Wilfried Prenen uit het Vlaamse Vremde vraagt zich daarom af hoe je in dat geval zelf kunt uitrekenen hoeveel watt je accu kan verbruiken?

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Joop

Antwoord van Joop:

Vooropgesteld, een startaccu is eigenlijk niet geschikt om langdurig met laag vermogen belast te worden. Daarvoor is de huishoudaccu, die ook voor de mover gebruikt kan worden, beter geschikt. Met name de zware conventionele semi-tractie lood-zuur accu met een capaciteit van 100 of 120 Ah is daarvoor veel beter bruikbaar. Een dure lichtgewicht Li-ion accu van beperkte capaciteit is daar weer minder geschikt voor.

Diepontlading

Uit de autogegevens kan blijken hoe ‘zwaar’ de auto-startaccu is. Voor een normale personenauto ligt dat tussen 50 en 70 Ah. Let er wel dat de capaciteit van een accu bij hevige kou sterk terugloopt. Dat wil zeggen dat er bij een afname van 5 tot 7 ampère (bij 12 volt) binnen tien uur de accu van helemaal vol tot bodemloos leeg is. Dat is heel slecht voor de accu. In vakkringen spreken we dan van diepontlading. Een veilige marge is de accu niet langer dan 5 of 6 uur  te plagen.

Het aantal ampère dat wordt afgenomen, is een optelsom van de vermogens van de lampjes (watt), gedeeld door 12 (volt).  6 lampjes van 2 watt geven in totaal 12 watt. Gedeeld door 12 volt is dat 1 ampère. Een belasting die een in goede conditie verkerende accu wel een paar uur kan verdragen. Laat echter niet de koelkast op stand ’12 volt’ de accu belasten, die is alleen al goed voor een stroomverbruik van van 8 ampère.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

Praat mee: V&A: Hoeveel watt verbruikt je startaccu?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation