ACSI FreeLife

Menu

V&A: Het toelaatbaar maximumgewicht

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
5
5
ReactiesPraat mee

Vraag van Rudi Plysier uit Ichtegem (België):

Het toelaatbaar maximumgewicht van mijn Fendt caravan is 1450 kilogram, maar mijn Hyundai Tucson mag maar 1400 kilogram trekken. Ben ik strafbaar als ik zorg dat de caravan niet meer weegt dan 1400 kilogram als ik hem trek?

Antwoord van Joop:

Zolang de aanhanger -gewogen- niet zwaarder is dan toegestaan voor de trekauto, is er niets aan de hand. Om echter discussie bij een controle te vermijden, verdient het aanbeveling de maximale massa van de caravan (op kenteken) te laten verlagen tot het toegestane aanhangergewicht van de trekauto.

Heb jij ook een vraag voor onze expert? Joop heeft het antwoord!

stel je vraag

 

Praat mee

 1. ag
  aloys goossen.

  als je plezierig wild rijden ,zorg dat je autogewicht over heeft en voldoende nm trekkracht heeft.koop geen caravan die zwaarder is.ik heb bijvoorbeeld een fiat doblo mpv 1.6 multijet 105 pk 290nm bij 1400 kg met een caravan adria 390 ps 813kg ga je rijden met twee vingers in neus en een verbruik 6.4 100 km.

  Reageer
  0
  0
 2. GF
  Gert Folkers

  Ik heb deze vraag voorgelegd aan Koos Spee.
  Zou zeggen print het uit en neem het mee.

  Beste Gert,

  Buiten het rijbewijs om is het trekgewicht van de auto belangrijk. Dat is 1800kg dus mag hij een aanhangwagen trekken die daadwerkelijk niet zwaarder is inclusief de lading van dat moment dan 1800 kg. (Gaat bij trekgewicht auto dus niet om gewicht en laadvermogen van de aanhangwagen maar om het daadwerkelijke gewicht dat op dat moment getrokken wordt)

  vriendelijke groet,

  Koos Spee

  Reageer
  0
  0
 3. JK
  J.F.C. Korlevink

  Volgens mij zegt de wetgeving dat een auto met een max. trekgewicht van 1400 kg en een aanhanger ( caravan ) met een max. gewicht van 1450 kg, ongeacht wel of niet geladen, niet is toegestaan…
  Bij controle van zo’n combinatie is een bekeuring mogelijk.
  Dus geen risico nemen en kenteken caravan laten aanpassen.

  Reageer
  0
  1
  1. TH
   Tom Hulsman

   Nee dat zegt de wetgeving niet. Kan ook niet want anders zouden er ook heel veel verschillende aanhangers moeten zijn die dan een passend gewicht voor de trekauto moeten hebben. Een aanhanger voor een max gewicht 1600 kg kan gewoon achter een auto voor een max van 1400 kg als je maar zorgt dat het totaal gewicht van de aanhanger max. 1400 kg is. Anders om kan ook; trekgewicht van auto 1800 kg maar met deze aanhanger er achter dan mag die maximaal tot 1600 kg beladen worden. Het laten aanpassen van het kenteken is voor deze reden dan ook zinloos.

   Reageer
   0
   0
 4. WM
  W de Maertelaere

  Als je de caravan niet zwaarder belaad dan 1400 kg ben je niet strafbaar, kan je opvragen bij Rijksdienst voor het Wegverkeer in Veendam.
  Maar om geen problemen te hebben in het buitenland, omdat je trekgewicht niet overeenkomt met je maximaal toegelaten trekgewicht kan je beter je kentekenbewijs laten verlagen tot 1400 kg. Dit kost je € 58,00 Formulier kan je downloaden op Rijksdienst wegverkeer, printen , invullen en opsturen. De kosten van € 58,00 betalen , zo dat ze het in behandeling nemen.
  Veel succes.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Het toelaatbaar maximumgewicht

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation