ACSI FreeLife

Menu

V&A: Is leeggewicht precies verdeeld in de caravan?

Auteur
Joop Stam
Datum
ReactiesReageer
slide freelife expert pagina

Diana Veldhuis uit Beverwijk:

Bij aankoop van een caravan wordt op het kenteken aangegeven wat het leeggewicht is, kan ik er dan van uit gaan dat het gewicht precies verdeeld is over beide kanten? En zo niet, hoe kom ik er dan achter wat het gewicht links en rechts is? De Reich caravanweger is geen optie, deze geeft volgens reviews teveel afwijking.

Antwoord van Joop:

De waarden zoals deze op het kentekenbewijs staan zijn de waarden zoals vastgesteld bij de typekeur. Wettelijk mag de verzameling wagens die onder deze zelfde keuring valt een afwijking van de kentekenwaarde van 5% hebben. Dit is de maaktolerantie-marge van de fabrikant.

Wat na de typekeuring aan accessoires is toegevoegd, komt bij het gewicht maar staat niet op het kentekenbewijs. Voor de RDW is het leeggewicht gelijk aan het rijklaar gewicht, de maximale belasting van de as wordt gelijk gesteld aan de totaal toegestane wagenmassa.

Een gelijke verdeling links/rechts van een lege caravan is zuiver toeval, meestal klopt dat niet. De oprij-weger van Reich mag misschien afwijken, maar is daarin wel consequent. Het verschil bij weging tussen links en rechts zal een redelijke indicatie geven van de verdeling hoewel de absolute waarden misschien niet helemaal correct zijn.

Wegen van een lege wagen geeft alleen een indicatie van hoeveel bagage er geladen mag worden. Veel zinniger is het om de beladen wagen te (laten) wegen. En daarbij niet alleen links/rechts, maar ook voor/achter -dus de disseldruk-, in de gaten te houden. De waarde voor de maximaal toegestane massa is namelijk keihard en mag niet worden overschreden.

De weger is te ijken door links/rechts/neuswiel (= de totale massa van de caravan) te meten en te vergelijken met een totaalweging op een geijkte weegbrug. De caravan staat bij deze weging op beide wielen plus het neuswiel en geeft dan het totaalgewicht, dat aanzienlijk kan afwijken van wat op het kentekenbewijs staat. De meting met de Reich moet natuurlijk wel volgens het boekje gebeuren. Dan moet volgens de handleiding een nauwkeurigheid van 3% haalbaar zijn (eventueel na herijking bij de leverancier).

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

Praat mee: V&A: Is leeggewicht precies verdeeld in de caravan?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht