ACSI FreeLife

Menu

V&A: Wat doet de oplooprem bij een noodstop?

Jaap Verduijn uit Oude Niedorp heeft een vraag over de oplooprem. Hij vraagt zich af wat er met de oplooprem gebeurt wanneer de remkracht van een caravan echt heel groot is, bijvoorbeeld bij een noodstop? Komt dan alle kracht op de remstang?

Auteur
Joop Stam
Datum
ReactiesReageer
Joop

Antwoord van Joop:

De achterwaartse beweging van het schuifmechanisme achter de trekklauw is begrensd door de vrije slag van de oploopremdemper. De beweging van de trekhaan in het omkeermechanisme is daardoor ook begrensd. De bedieningsstang naar de zogenaamde evenaar waaraan de bowdenkabels bevestigd zijn, links en rechts naar de remtrommels, kan bij de juiste afstelling geen grotere slag maken dan nodig is voor de rembediening.

De bedieningsstang wordt op trek belast. Er is geen risico op knikken. Hoe snel of hoe langzaam de caravan inloopt op de trekauto is van geen belang. Ongeveer halverwege de achterwaartse beweging van de trekklauw gaat de caravan mee remmen. Aan het eind van de slag is de remkracht van de caravan maximaal, mits het gehele mechanisme goed is afgesteld.

Oploopremdemper

Het al dan niet versleten zijn van de oploopremdemper heeft geen invloed op de belasting van de trekstang. Alleen…, bij een versleten demper zullen de caravanremmen met een klap inkomen, iedere keer wanneer de caravan inloopt op de auto. De demper zorgt er voor dat het inkomen van de caravanrem geleidelijk gebeurt. Gas loslaten van de trekauto mag nog niet direct leiden tot een remeffect van de caravan.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

Praat mee: V&A: Wat doet de oplooprem bij een noodstop?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation