ACSI FreeLife

Menu

V&A: Caravanband onterecht vervangen?

Auteur
Joop Stam
Datum
6
6
ReactiesPraat mee
Joop

Vraag van Piet Perry uit Almelo

Ik bracht onlangs mijn caravan naar een erkend Bovag bedrijf voor een onderhoudsbeurt en constateerde dat een van de banden niet op spanning was. Dit heb ik aangegeven, en een dag later werd ik teruggebeld dat er inderdaad een schroef in de caravanband zat.

Volgens de monteur mag je de caravanband niet plakken en hij adviseerde mij om een nieuwe band te laten monteren. Sterker nog: om maar gelijk twee banden te monteren. Ik heb nog nooit zoiets gelezen of gehoord. Dit kostenplaatje bedroeg € 175,- exclusief BTW. In totaal was ik dus ongeveer € 200,- kwijt. Dat was wel even slikken, maar ik wilde tijdens de vakantie toch op ‘safe’ rijden.

Nu vraag ik mij toch af of er sprake is geweest van een verkooptruc. Ben ik opgelicht of staat deze monteur in zijn recht? Beide banden waren overigens van het bouwjaar 2012.

Antwoord van Joop

Als ik dit zo lees, zeg ik: niet meer naar dat bedrijf terug! Hier lijkt inderdaad iets niet in de haak te zijn.

Een vakkundig gerepareerde radiaalband is weer zo goed als nieuw, en zou dus gewoon weer de weg op mogen. De verkeerswet zegt alleen dat er op dezelfde as geen banden van verschillende afmetingen of soorten (diagonaal of radiaal) gemonteerd mogen worden. Banden van verschillende merken maar met dezelfde specificaties zijn wel toegestaan.

Banden uit 2012 zijn nog lang niet aan vervanging toe, tenzij ze overbelast zijn. Je kunt overigens controleren of de banden daadwerkelijk uit 2012 komen, door te kijken naar de zogenaamde DOT code (op de zijkant van de band, red). De laatste twee cijfers moeten dan 12 zijn.

Zelfs de regel om de banden na zes jaar preventief te vervangen is eigenlijk nergens op gebaseerd. De wet zegt alleen dat de minimum profieldiepte in de hoofdgroeven 1,6 millimeter moet bedragen. De gemonteerde banden moeten wat betreft Load Index (belastbaarheid) wel voldoen aan de belasting bij maximaal toegestane massa van de caravan.

Vervangen is natuurlijk wel nodig als er door droogte scheuren in de groeven, of bulten op de zijwangen voorkomen. Dat kan zelfs bij hele jonge exemplaren voorkomen. Caravanbanden zijn er in allerlei soorten, kwaliteiten en prijzen. Om het bedrijf de voordeel van de twijfel te gunnen: dat zou het geval kunnen zijn.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. A

  Ik voel in deze opsomming over een lekke band dat zoals gewoonlijk niet alles is verteld en de zaak uit zinn verband word getrokken, waar zat de schroef, hoe oud waren de banden, hoe was het totaal plaatje en daarbij komt je bent zelf baas om te beslissen wie de banden leverd, waar de schroef inzat liep maar heel langzaam leeg dus tijd genoeg om naar een ander bedrijf (banden) te rijden

  Reageer
  0
  0
 2. A

  Ik las net een stuk over een band waar een schroef in zat en dat deze vervangen moest worden en als antwoord van Joop kwam dat je een band waar een schroef in zit prima kan repareren, maar wat ik mis hier in is dat zelfs Joop hier niet naar vraagt waar zat de schroef in de band als deze in het loopvlak zit kan deze goed gerepareerd worden, maar zit deze in de wang dan kan repareren niet

  Reageer
  1
  0
 3. TG
  Ton Groenendijk

  Een verbod op reparatie van caravanbanden bestaat niet.
  De 6 jaren-regeling is alleen van kracht als dat in de polisvoorwaarden staat. Meneer Geertzema, banden worden niet poreus, ze krijgen op den duur droogtescheurtjes waardoor water bij het karkas komt en klapbanden ontstaan door verzwakking van het karkas.
  Voor 200 euri koop je ook een Michelin Hi Speed 17×205. Een degelijke caravanband kost ongeveer de helft.
  En ja, ook ik vervang mijn banden na 6 jaar, gewoon voor de zekerheid, maar je zal je caravan maar voor onderhoud bij het bovag bedrijf van meneer Perry brengen, dan weet je in ieder geval dat je de hoofdprijs betaalt terwijl de kwaliteit van het onderhoud nog maar moet blijken.

  Reageer
  0
  0
 4. JP
  Jean-Pierre

  Ik vraag me af of de hoge temperaturen in de zomer ook geen reden kunnen zijn. Op de camping in Spanje waar ik vorig jaar verbleef waren er twee caravans die, weliswaar flink beladen, op de snelweg een klapband hadden ondergaan. Een daarvan had banden uit 2007. Omdat de klapband heel wat schade aan de caravan had aangericht heeft de eigenaar dan maar ook zijn tweede band laten vervangen, en de bandendruk met 0,5 Kg verhoogd t.o.v. wat er op de caravan zelf was vermeld.

  Reageer
  0
  0
 5. M

  Er staat in verschillende verzekeringspolissen tegenwoordig dat het advies is banden te wisselen na 6 jaar. Bij schade moet U rekening houden dat wanneer de banden ouder zijn als deze 6 jaar dit een verwijzing zou kunnen betekenen.
  Banden in Duitsland zijn veel goedkoper. Voor mijn tandemasser 650Hobby 4 transportbanden a 50 euro per stuk.

  Reageer
  0
  0
 6. DG
  D. Geertzema

  Zie polisvoorwaarden 2016 o.a. Unive

  Goed onderhoud
  Uw caravan goed onderhouden is belangrijk. U moet bijvoorbeeld elke twee jaar een deskundige onderhoudsbeurt laten uitvoeren aan uw caravan. En banden mogen niet ouder zijn dan 6 jaar om te voorkomen dat ze poreus worden.

  U geeft in uw schrijven op reactie van Piet Perry niet de juiste. Verzekeringen controleren na schade heel streng op ouderdom banden.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Caravanband onterecht vervangen?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation