ACSI FreeLife

Menu

V&A: Bevestiging losbreekkabel

Andries Hoekstra uit Sint Annaparochie heeft een vraag over het bevestigen van de remkabel aan de auto. “Onze auto heeft een demontabele trekhaak. We hebben geen musketonhaak. Hoe moeten wij nu de remkabel aan de auto bevestigen?”

Auteur
Joop Stam
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

Dat is een lastig probleem. De musketonhaak zit aan het eind van (een goedgekeurde) losbreekkabel en dient om de kabel vast te laten klikken in het bevestigingspunt. Het onderstaande advies is alleen geldig voor een trekhaak, voorzien van een kogelhaak die volledig gedemonteerd kan worden.

Ik adviseer om terug te gaan naar de verkoper van de trekinrichting om alsnog een wettelijk goedgekeurde bevestiging voor de losbreekkabel te laten bedenken. Wellicht met een bevestigingshouder voor de stekkerdoos. Een typeplaatje met S en D-waarde plus fabrikant en fabricatie/typegoedkeuringsnummer moet aanwezig zijn op de trekhaak.

Hulpkoppeling

Is er geen typeplaatje aanwezig? Dan mag alleen een ongeremde aanhanger met een maximale massa van 750 kg getrokken worden. Dan is het losbreekkabel verhaal niet van toepassing en is een hulpkoppeling nodig. Dat is een dikke stalen kabel. Het aansluitpunt voor de losbreekkabel mag niet aan aan het losneembare deel, en voldoende dicht bij de trekhaakkogel zitten om de kabel voldoende speling te geven. Een te korte losbreekkabel kan bij een knik in de weg de caravanrem ongewild vast trekken.

Uitgebreid artikel in ons magazine

Kan jij nog wel een uitgebreider advies gebruiken? In het ACSI FreeLife 3-2018 die vanaf 5 april 2018 in de winkel ligt, lees je in een artikel van vier pagina’s alles over (de bevestiging van) de losbreekkabel.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. j
  johanniemer

  Volgens mij moet je even goed achter het aansluitstuk van het frame van de trekhaak kijken. Daar zit een gat waar je de losbrekerkabel in vast kan haken. Je moet wel even door de knieën om dat goed te zien of eventueel te voelen. Ik zou niets bevestigen aan mijn afneembare kogel.

  Reageer
  1
  0
 2. TG
  Ton Groenendijk

  Het is even werk maar een stevige slangeklem met daartussen een karabinerhaak is zo vastgeschroefd. ga anders naar caravantrekker.nl, typ bij vragen breekkabel in en u krijgt behalve deze ook nog een keur aan andere oplossingen

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Bevestiging losbreekkabel

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation