ACSI FreeLife

Menu

V&A: Bestelwagen als trekauto?

Kan een bestelwagen (bijvoorbeeld een Fiat Ducato met 130 pk) een goede trekauto zijn? Dat vraagt Jo van Cotthem uit Belsele (B) zich af. “En in welke klasse zou ik met een dergelijke combinatie zitten op de Franse snelwegen?”

Auteur
Joop Stam
Datum
ReactiesReageer
Joop

Antwoord van Joop:

In het algemeen zijn bestelwagens van dit formaat uitstekende trekauto’s. Door hun groot eigen gewicht en laadvermogen ontstaat meestal een zeer stabiele combinatie. Door de hoge en brede afmeting zit de caravan grotendeels in de slipstream van de trekauto. Dat is voordelig wat betreft verbruik.

Het meerverbruik ten opzichte van het rijden zonder caravan is bijna verwaarloosbaar. Het verbruik bij trekken van de caravan wordt grotendeels gecompenseerd door de lagere rijsnelheid van ongeveer 90 kilometer per uur. Een kruissnelheid van 120 tot 130 kilometer per uur is bijna altijd sneller dan verantwoord.

Kritische snelheid

Met vrijwel alle combinaties zit je dan in het kritische snelheidsgebied. Er wordt dan een grote wissel getrokken op de dempende waarde van de anti-slingerkoppeling. Meestal gaat het goed! Ik kan niet inschatten in welke tariefklasse de combinatie van bestelwagen en caravan valt op Franse tolwegen. De hoogte van de combinatie is daarvoor maatgevend.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

Praat mee: V&A: Bestelwagen als trekauto?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation