ACSI FreeLife

Menu

V&A: Banden scheef bij achteruitrijden

Auteur
Joop Stam
Datum
ReactiesReageer

Vraag van John Janssen uit Zetten

Als ik mijn caravan achteruit rij, staan mijn banden scheef. Ze staan dan aan de onderzijde naar buiten. Er zijn al nieuwe asrubbers gemonteerd maar er is geen verandering. In Scherpenzeel bij Al-Ko en mijn dealer zeggen ze dat dit normaal is. Er zitten ook nieuwe schokbrekers en banden op. Als ik vooruit rij, gaan ze weer goed staan. De caravan is leeg en er is dus ook geen sprake van overbelading. Wat kunt u hierover zeggen? Ter verduidelijking heb ik een foto meegestuurd.

Antwoord van Joop

Scheve banden
De scheve caravanband van John Janssen

Vooropgesteld: het ziet er op de foto keurig uit. Juist bij een onbeladen caravan zou de geknikte AL-Ko as dit beeld kunnen vertonen. De uitvering is in ongeladen toestand natuurlijk maximaal. Mij is onduidelijk waarom dit alleen bij achteruit rijden te zien is. Als het vervangen van de asrubbers bij AL-Ko gebeurd is, moet ik aannemen dat het deskundig gedaan is.

Blijft de vraag of het noodzakelijk was. Asrubbers moeten vervangen worden na intensief gebruik. Meestal puilen de uiteinden buiten het aslichaam en verdwijnen de wielen bij belading dieper in de wielkast. Ik acht het onwaarschijnlijk dat een kromme wieldraagarm als gevolg van het raken van een stoeprand in het spel is, maar onmogelijk is het niet. De constructie is zodanig dat nastellen van de wielstand (zoals bij een auto) niet mogelijk is. Ik zou in ieder geval de bandenslijtage goed in de gaten houden, en reclameren bij overmatige en scheve slijtage.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

 

Praat mee

Praat mee: V&A: Banden scheef bij achteruitrijden

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation