ACSI FreeLife

Menu

V&A: Aparte spoeltank voor het toilet

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer

Vraag van Leo Reijnhout uit Goes:

Het water waarmee het toilet in onze caravan wordt doorgespoeld, komt uit de schoonwatertank. We kunnen er dus geen reinigingsvloeistof aan toevoegen. Is het technisch mogelijk om een aparte spoeltank voor het toilet in te bouwen?

Antwoord van Joop:

Dit is mogelijk, maar de inbouw van een spoeltank kan een lastige klus zijn. Bovendien is de noodzaak om reinigingsvloeistof aan het spoelwater toe te voegen veel groter wanneer het spoelreservoir gescheiden is. Mocht u er toch aan willen beginnen, dan gaat u als volgt te werk:

Als de spoelpomp in het toilet is ingebouwd, moet de aanzuigleiding in het waterreservoir worden verwijderd. Verleg en eventueel verleng de leiding naar een handige plaats voor de aparte spoeltank (een inhoud van 5 tot 10 liter volstaat). Als de caravan alleen ’s zomers wordt gebruikt en er dus geen vorstgevaar is, is de disselbak een prima plek, mits hij stevig wordt vastgezet.

Komt het spoelwater vanuit de centrale voedingspomp, dan is de operatie iets lastiger, dus bezint eer ge begint. Koppel de toiletspoelleiding los van de centrale pomp en stop hem aan de pomp af. Koppel de elektrische bedrading vanuit het toilet bij de pomp los en verleg en eventueel verleng de losgekoppelde waterslang naar de aparte spoeltank voor het toilet. Verleg de losgekoppelde elektrische bedrading eveneens naar de spoeltank. Koop een losse dompelpomp en sluit hem op de waterslang aan.

Verbind een van de twee stroomdraden met een 12 Volt voeding, de andere met de plus-aansluiting van de pomp. Verbind de min-aansluiting van de pomp met een min-aansluiting. De toiletschakelaar is nu losgekoppeld van de centrale pomp en verbonden met de losse pomp.

Heeft u ook een vraag voor onze expert? Joop heeft het antwoord!

Praat mee

Praat mee: V&A: Aparte spoeltank voor het toilet

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation