Vraag van H. Bouman uit Arnhem:
Wij willen met onze Hobby nogal eens campings bezoeken die alleen maar bereikbaar zijn via wegen met een behoorlijk stijgingspercentage. Het klimmen is nooit een probleem, maar de afdalingen wel.
Wij durven dit niet meer omdat bij lange afdalingen de oplooprem niet is te lossen en hierdoor zijn onze remmen verbrand en de wiellagers te heet geworden. Een schadepost dus. Dit is inmiddels weer een paar jaar geleden. Op sommige wegen zijn er geen mogelijkheden om even de remmen te laten afkoelen.
De remmen lossen gaat soms ook niet vanwege meerdere haarspeldbochten na elkaar, je moet dus veelvuldig remmen en om te lossen moet je de mogelijkheid hebben om even wat gas bij te geven. Mijn ervaring is dat wanneer je afdaalt met 10% en je geeft wat gas bij om te lossen dat je snelheid ineens veel te veel toeneemt waardoor je vervolgens toch weer moet remmen waardoor de oplooprem weer in werking treedt.
Het advies van de dealer is: een caravan is niet geschikt voor lange afdalingen dus blijf hier weg. Hoe denk jij hierover?
Antwoord van Joop:
Rijden in de bergen is een vak apart en stelt hoge eisen aan materiaal en bestuurder. Als de afdalingen te steil worden en de caravan is zwaar (beladen), dan kan de oploopremdemper te licht zijn. De demper kan natuurlijk ook gewoon versleten zijn.
Dit kan je controleren door de losgekoppelde caravan op de rem te zetten en met de hand de koppeling naar achter te duwen. Dat kost kracht, maar moet nog net lukken. Gaat dat lekker licht, dan moet je de demper vervangen.
Misschien dat er voor het onderstel van de betreffende caravan een zwaardere demper te vinden is. Daarmee moet je natuurlijk wel oppassen. Wordt hij te zwaar dan remt de caravan ook bij een noodstop niet meer. Carvangewicht en demper horen op elkaar afgestemd te zijn.
Heb jij ook een vraag voor onze expert? Joop heeft het antwoord!