ACSI FreeLife

Menu

V&A: Advies over de winterstalling

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
5
5
ReactiesPraat mee
Joop

Vraag van Tom Franssen uit Ophoven

Wij zijn redelijk nieuw met kamperen met een caravan. We kunnen onze caravan achter in de tuin stallen onder een carport. Wat moeten we eigenlijk allemaal doen voor een overwintering? Moet de caravan bijvoorbeeld altijd op de stroom zijn aangesloten of kunnen we batterij best leeg laten lopen? En wat betreft de banden?

Antwoord van Joop

De stalling onder de carport is prima. Zorg ervoor dat de banden iets op overspanning staan of dat de as opgeblokt is, met de wielen vrij van de grond. De accu dient van tijd tot tijd met een druppellader bijgeladen te worden. Zorg ervoor dat er geen sluipverbruik ontstaat, dan kan een in goede conditie verkerende accu lang zonder bijladen.

De rem kan vastroesten, dus het is zaak om de caravan niet op de parkeerrem te zetten. Ook is het belangrijk om te ventileren, maar zorg ervoor dat de muizen geen kans hebben om binnen te komen. De kussens worden bij voorkeur binnenshuis bewaard. Als laatste tip: zet de koelkast op ventilatiestand.

Heb jij ook een vraag voor onze expert Joop?

In ACSI FreeLife 7-2015 staat een checklist winterstalling. Hier staan veel tips in over het stallen tijdens de wintertijd.

bestel magazine

Praat mee

 1. g

  En vergeet niet om al het water af te tappen, zodat er niets kan bevriezen.Denk daarbij ook aan de eventuele boiler.

  Reageer
  0
  0
 2. J

  En vergeet niet de leidingen door te blazen en de kranen gewoon open laten.

  Reageer
  0
  0
 3. rv
  rob w vinke

  Vergeet niet water en eventueel ook boilertje af te tappen.

  Voorts verstandig om eens per jaar de waterleidingen door te spoelen met speciaal schoonmaakmiddel. Te koop in elke caravanshop. Maar veel goedkoper: Tabletten voor reiniging KUNSTGEBIT. Wel goed doorspoelen nadien.!!

  Uiteraard ook spoel- en afvalwater Chemisch toilet aftappen en e.e.a. goed reinigen.

  Hele caravan buitenzijde in de autowas zetten (na grondige wasbeurt) loont, maar vergt veel moeite. Succes RWV.

  Reageer
  0
  0
 4. HS
  Hans J. Sitters

  Onze KIP-caravan staat in een carport gestald in de Dordogne. Alle waterleidingen, en dus ook de boiler, hebben we leeg laten lopen, de watertanks geleegd en open laten staan en de gastanks goed afgesloten. De accu meegenomen naar huis en aan een druppelaar gezet. De ramen zijn geheel gesloten, want er is voldoende ventilatie in de caravan. De kastjes en de opbergruimten onder de zittingen hebben we open laten staan voor extra ventilatie. De campinghouder heeft de caravan in de stalling geplaatst en dus hebben we geen invloed op de handrem en de bandenspanning tijdens de 6 maanden van afwezigheid.
  Maar toch zijn o.i. aan alle voorwaarden voldaan.
  Wèl bij voor ingebruikname de watertanks en leidingen extra doorspoelen!

  Reageer
  0
  0
 5. PB
  Piet Brugman

  Waar Joop mogelijk niet aan gedacht heeft, is het feit, dat de aftapkraantjes van de boiler opengedraaid moeten worden ( en blijven ), want anders vriest de boiler stuk.
  gr.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Advies over de winterstalling

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation