ACSI FreeLife

Menu

Je caravan verwarmen – deel 4

Brrrrrrrrrrrrr! Kou is je grootste vijand tijdens het winterkamperen. Alles over het verwarmen van je caravan. Zo sta je nooit meer in de kou. Deel 4: risico’s en problemen.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer

Problemen met de caravanverwarming zijn er niet vaak, en als dit het geval is, dan komt dat meestal doordat een hobbyist aan de gastoevoer of de uitlaat voor verbrandingsgassen heeft geprutst. Maar waar je geen invloed op hebt: de schoorsteen kan dichtsneeuwen als er geen verlenger gemonteerd is en de luchttoevoer onder de caravan kan door een sneeuwwal rondom belemmerd worden.

Batterij leeg

In beide gevallen zal de vlambeveiliging de brander uitschakelen en de gastoevoer onderbreken. Bij automatische ontsteking zal gevonkt worden tot de batterij leeg is. Een set extra batterijen voor de ontsteking is dan  geen luxe.

Uiteraard wordt een verwarmingsunit wel warm. Een in het woongedeelte geïnstalleerde S-verwarming kan op vol vermogen de temperatuur van de behuizing tot wel 130 graden Celsius opjagen. Dit is weliswaar nog onder wat voor oppervlaktetemperaturen toelaatbaar is, maar er is dan toch wel brandgevaar. Kinderen moet je dit goed duidelijk maken. En om deze reden mag de caravanverwarming ook niet worden gebruikt als alternatieve droger.

Verwarming tijdens rijden

Het is niet expliciet verboden om de verwarming in de caravan tijdens het rijden aan te hebben. Een Europese richtlijn schrijft echter wel voor dat er in geval van een leidingbreuk door een ongeval geen gas mag vrijkomen. Deze richtlijn betreft ook caravans.

Dat betekent dat er tijdens het rijden geen gasapparaten aan mogen staan als de installatie niet voorzien is van een crashbeveiliging. De kachel moet onderweg ook uit als er getankt wordt. Voor de reis is het zinnig de kachel even te testen.

Bovendien bestaat het risico dat een door het rijden veroorzaakte luchtstroom de vlam naar beneden kan neerslaan wat schade kan veroorzaken. Omdat je tijdens het rijden de vlam niet kunt controleren, is het beter om de gasverwarming onderweg uit te laten. Het opwarmen ter plaatse duurt dan wel iets langer, maar mannen kunnen zich dan laten inspireren door vrouwen: pak een warm drankje en hul je in een deken. Bij voorkeur samen.

Lees ook deel 1deel 2 en deel 3 in deze serie.

Tekst: MPS, Dieter S. Heinz

Praat mee

Praat mee: Je caravan verwarmen - deel 4

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation