ACSI FreeLife

Menu

100 jaar kampeergeschiedenis: deel 2

Iedere twee maanden houden we je in ACSI FreeLife op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kamperen. Maar hoe zijn we aan het kamperen geslagen?

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
Kampeergeschiedenis

Tijd om ons eens onder te dompelen in de interessante kampeergeschiedenis. In meerdere afleveringen blikken we terug op hoe het allemaal begon. Deze keer lees je over kamperen tijdens en na de wereldoorlogen.

Dumpshops

In de Eerste Wereldoorlog nam de belangstelling voor kamperen niet af. Na de oorlog kon je in dumpshops tenten en potten en pannen kopen die waren overgebleven van het Engelse en Amerikaanse leger. Er werd al iets meer wild gekampeerd.

“Het beest in de mens was los geweest en moest terug voor eigen bestwil”, was een uitspraak die paste bij de periode na de Tweede Wereldoorlog. Nederland sloeg na de oorlog massaal aan het kamperen. De overheid vond dat mensen buitenlucht en stilte nodig hadden voor een gezonde geest en een gezond lichaam.

“In iedere stadsmens zit een woudloper verscholen”, vormt de openingszin van een voorlichtingsfilm over het recreatiegebied Brielse Maas. In opdracht van de Provinciale Staten van Zuid-Holland werd dat gebied aangelegd onder de rook van Rotterdam. Het woord recreatie – wat herscheppen betekent – werd door de toenmalige wethouder van Rotterdam geïntroduceerd omdat hij zich het lot van de Rotterdamse mensen aantrok. Die waren er tenslotte niet zo best vanaf gekomen in de oorlog.

Kampeerverboden

Het individuele kamperen nam een vlucht. Geld was schaars, maar legertentjes kostten na de oorlog weinig. “Wie houdt je tegen?”, dacht menigeen. De overheid dus, want er waren regels nodig om ‘zedenverwildering’ en ‘bandeloosheid’ tegen te gaan. Onfatsoenlijke kampeerders werden gemeenten een doorn in het oog. Ze kwamen steeds vaker met verordeningen en kampeerverboden.

De Stichting Nederlandse Kampeerkaarten Centrale werd opgericht met als doel het kamperen in betere banen te leiden. In 1939 werden maar liefst 25.000 kampkaarten uitgereikt. De overheid zocht samenwerking met de ANWB. Met als resultaat de kampeercursus ‘leren kamperen’. In de advertentie destijds in de Kampeerkampioen keken een paar strenge ogen je aan en stond de tekst “Een vraag op de man af. Ben je een goed kampeerder?”

Meer over die kampeercursus lees je de volgende keer in aflevering 3! Lees hier aflevering 1.

Heb je zelf een leuke anekdote over vervlogen kampeertijden, laat het ons weten! Stuur ons een foto of een verhaal. Wie weet zie je het terug in het magazine of op onze website.

Stuur je foto of verhaal

Praat mee

Praat mee: 100 jaar kampeergeschiedenis: deel 2

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht