ACSI FreeLife

Menu

Voorlopig geen APK voor caravans

Het Europees Parlement heeft een APK voor caravans tegengehouden. Op korte termijn komt er geen verplichte periodieke keuring.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
33
33
ReactiesPraat mee
Verplichte APK caravans

Autoweek meldt dat Nederland en andere EU-lidstaten dwars hebben gelegen. Vorig jaar waren de meeste afgevaardigden nog voor een verplichte APK.

‘APK verhoogt verkeersveiligheid niet’

Minister Melanie Schultz stelt dat de voordelen voor de verkeersveiligheid en het milieu niet op wegen tegen de hoge kosten voor burgers en het bedrijfsleven. Uit internationale onderzoeken zou blijken dat het de verkeersveiligheid niet verhoogt. Daar komt bij dat caravans al moeten voldoen aan vele veiligheidseisen. Onder meer het CDA en de ChristenUnie waren dezelfde mening toegedaan.

Afgesproken is dat de Europese Commissie over 5 jaar met nieuwe voorstellen mag komen, als de nu besloten regels niet blijken te werken.

Voor en tegen

Het vooruitzicht op een verplichte keuring heeft de gemoederen het afgelopen jaar flink bezig gehouden. Bezoekers van ACSIfreelife.nl vonden het een slecht plan, getuige de uitkomsten van een poll en talloze reacties daarop. De BOVAG was voorstander, maar ziet het plan dus sneuvelen op de tekentafel.

Praat mee

 1. M

  Door de crisis, kopen de mensen steeds meer de oude caravans op, niks mis mee, maar een caravan van 20 jaar of ouder zal toch eens goed nagekeken moeten worden, door de onervaren kampeerders is dit niet bekend, zij denken hup aankoppelen en richting……?

  Reageer
  1
  0
 2. R

  Goede zaak.
  Je houd af en toe je hart vast als je oude en smerige, slecht onderhouden caravans langs de snelweg ziet zwabberen.
  Vaak met een snelheid boven 90 km p/uur
  Een verplichte onderhoudsbeurt is volgens mij noodzaak.
  Bewaar de keuringspapieren bij het kenteken voor controle.
  Een keer in de 2 jaar zal voldoende zijn.

  Reageer
  0
  1
 3. T

  GELUKKIG!!!!!!!!!!!
  het enige wat er bij een APK-keuring kan worden gekeurd is remmen ,banden,en koppeling. Deze worden door de eigenaar zelf meestal keurig verzorgd.
  Ik zie wat betreft toegevoegde veiligheid dit als pure geldklopperij door de BOVAG en bijzonder weinig toevoegen.

  Reageer
  3
  0
 4. K
  K.Terlouw

  Mijn Caravan is 22 jaar oud ik laat hem elke twee jaar na kijken het is ook voor je eigen veiligheid hij tot op heden elk jaar ok soms kleine dingen of om de 7 jaar banden

  Reageer
  1
  0
 5. J

  Keuring OK, maar dan ook voor elk voertuig, ongeacht nationliteit of kleur !

  Reageer
  1
  0
 6. LB
  Leo van den Broek

  Natuurlijk is de BOVAG voor een verplichte APK voor caravans, want……….. dat is CASSA !! Maar gelukkig heeft het gezonde verstand van de minister gezegevierd. Want inderdaad, APK verplicht stellen brengt voor caravan-bezitters ’n hoop gezeur met zich mee. Want de meeste caravans staan in een stalling, meestal ver van huis. En ook is het niet altijd mogelijk om de caravan in de wintermaanden uit de stalling te halen, want met winterse omstandigheden ga je liever niet met de caravan op pad. De praktijk is, dat de meeste caravanbezitters hun caravan regelmatig naar de dealer brengen voor onderhoud en banden controle. Dus nu is er een hoop onnodige narigheid voor caravan bezitters bespaard gebleven.

  Leo van den Broek, uit Zaandam.

  Reageer
  1
  0
  1. J
   J.Landzaat

   Zeer juiste beslissing, dat deze APK (melkkoe) niet doorgaat. Bovendien blijft het een moment opname, bovendien blijft het net als bij auto’s fraudegevoelig. B.V. even de wielen van een vriend enz. net als nu bij auto’s sportuitlaat eraf, catalisator erop enz.
   Verhoog boetes en handhaaf op versleten en verdroogde banden of te oude gasslangen, maar daar gaan we weer voorschrijven van alles maar handhaven ho maar.

   Reageer
   0
   0
 7. js
  j staal

  een goede beslissing om geen verplichte caravan keuring in te voeren .
  er zijn al genoeg verplichtingen opgelegd door europeese amtenaren
  ik kan zelf wel beslissingen nemen ook ten aan zien voor veiligheid.

  Reageer
  0
  0
 8. CB
  C. van den Berg

  Gezien het feit dat er caravans op de weg rijden die 3e-4e-6e- eigenaar hebben en de caravanners die met hun wagen vele jaren door rijden, lijkt mij een verplichte keuring in welke vorm dan ook zeer wenselijk.
  Je zult maar en onveilige caravan voor je auto krijgen.

  Reageer
  0
  1
 9. JO
  Jan Oplaat

  Als iedereen regelmatig (2 jaar) een Bovagkeuring laat doen (waar ik wel eens aan twijfel) is APK overbodig

  Reageer
  0
  0
  1. J

   Inderdaad, maar dan ook ALLE Eu-onderdanen en AL hun voertuigen !

   Reageer
   0
   0
 10. JC
  J.M. Caravanliefhebber

  Gelukkig weer een regel uit Brussel afgeschoten……..caravanveiligheid is ieders eigen verantwoordelijkheid.

  Voor ANWB en ACSI: promoot het minimaal 2 jaarlijks keuren en nagel slechte caravanbedrijven aan de schandpaal.

  Reageer
  0
  0
 11. AJ
  A.R. Jonkman

  Waarom zo moeilijk! Wanneer je je caravan iedere twee jaar een beurt laat geven, is een verplichte keuring geen geldklopperij. Het gaat juist om de mensen die een loopje nemen met de veiligheid van hun kampeermiddel. M.i. moeten alle voertuigen, welke aan het verkeer deelnemen, een tweejaarlijkse APK keuring krijgen.

  Reageer
  0
  0
 12. C
  C.Liebrand

  Een ieder die op vakantie gaat met een caravan aan de haak zal zeker zijn of haar caravan laten nakijken als deze uit de stalling komt. Je wilt toch niet dat je verdiende vakantie mislukt omdat een controle of onderhoudsbeurt vooraf niet is uitgevoerd.
  Ik wil er zeker van zijn dat ik gerust op vakantie kan gaan en ongetwijfeld zullen dat andere caravanbezitters ook doen. Het is een troetelkindje.
  Dus een verplichte keuring op caravans is echt een geldklopperij van de overheid en vind ik niet nodig. Ze moeten ophouden en niet aan onze portemonnee zitten.
  Bij controle onderweg door de politie zou eigenlijk het tonen van de rekening t.a.v. de onderhoudsbeurt voldoende moeten zijn.
  Caravannen moet wel leuk blijven.

  Reageer
  0
  0
 13. M
  M.J.Jansen

  Ik word een beetje moedeloos van de overheid die zo nodig alles “verplicht”wil maken.
  Als iedereen z’n eigen verantwoordelijkheid neemt, zorgt hij automatisch voor de eigen veiligheid en die van mede-weggebruikers. Het maakt niet uit of je met vouwwagen, caravan of camper op pad gaat, realiseer dat het een mechanisch apparaat is dat harder slijt door stilstaan dan door gebruik. En volg de suggesties van de Bovag garage op.

  Reageer
  1
  0
 14. HB

  Als NederBelg moet ik mijn caravan om de 2 jaar laten keuren en ja, dat kost geld.
  En dat is waar het schoentje wringt. Ik laat mijn caravan elk jaar controleren door de garagist waar mijn caravan gestald staat en dat kost weinig geld. Inderdaad zijn vele reacties op dit draadje negatief want we doen het toch goed etc. etc. Ja, zij wel maar hoe groot is dat percentage t.o.v. zij dit dit niet doen? Het kan toch ook zo zijn dat een bovag/dealer een 1 of twee jaarlijks onderhoud doet dan gelijk een APK attest afgeeft! Iedereen hier tevreden en veilig op de weg. O, ja? en zij die dit niet doen dan en b.v. niet eens weten dat je gemiddeld eens per 6 jaar je banden moet vervangen. dan rij ik die het wel goed doe nog steeds niet veilig !!! Dus laten we in de EU gewoon een APK keuring invoeren, wordt op elke caravan tenminste een gedegen periodiek onderhoud uitgevoerd. Fijne vakantie en rij veilig.

  Reageer
  0
  0
 15. jh
  jj heerschop

  Lees met verbazing de bovenstaande reactie´s. Zijn allen caravanners die de zaak kennelijk serieus nemen, doch niet meedenken aan de veiligheid. Zij zullen ongetwijfeld hun caravan op tijd onderhouden, echter ik ken legio caravanbezitters die het met het onderhoud niet zo nauw nemen en zelf wel even onderhoud plegen.
  Zij komen nooit bij een dealer, want dat is niet nodig. Ooit een noodstop moeten maken met de caravan op de kogel ??? Goed onderhouden geen probleem, doch niet goed onderhouden, dan weet ik het zonet nog niet. Ik moet er niet aan denken hier achter te rijden of tegemoet te komen.
  Ook ik denk aan mijn portomonnaie doch veiligheid voor alles van mijzelf maar ook voor mijn medeweggebruiker. Dus onderhouden die hap en dit middels een keuring laten bevestigen.

  Reageer
  0
  0
 16. Kv
  Kees vdV

  Met elke 2 jaar een Bovag onderhoudsbeurt ben je zeker van je veiligheid.

  Reageer
  0
  0
 17. P
  P.Hanrath

  Ik vind dit een goede regeling, ik laat de caravan om de twee jaar een grote beurt geven bij een goede daeler en dan kan ik er gerust mee op pad gaan, veilig voor mij zelfs en voor anderen. Ik houd dit al bijnaar 30 jaar zo dat ik met de nu al 5de caravan op vakantie gaa, dus voor mij is er geen APK voor caravans nodig.

  Reageer
  0
  0
 18. HP
  Hans J. Sitters / Purmerend

  Minimaal eens per twee jaar een onderhoudsbeurt bij een gecertificeerd caravanbedrijf laten plegen en de nota daarvan bij het kentekenbewijs voegen zodat het bij een verkeerscontrole getoond kan worden maakt een verplichte APK voor caavans overbodig.
  Dat is vooral voor eigen veiligheid maar ook van de medeweggebruikers.
  Daarbij de caravaneigenaars op de juiste beladingwijze en bandenspanning wijzen. De caravanbouwers en -dealers kunnen daarbij de juiste aanwijzingen geven.

  Reageer
  0
  0
  1. WP
   Wil Peters

   In plaats van een APK keuring is het verslag van de tweejaarlijkse BOVAG beurt een uitstekend alternatief; geen dubbel werk en bijkomende kosten

   Reageer
   0
   0
 19. bk
  barend klavermans

  Een heel slecht besluit. Natuurlijk laat ik mijn caravan altijd keuren. Ik rijdt caravan sinds 1986 en altijd volgens de regels.
  Maar dat doet niet iedereen. Kijk eens naar alle caravans die tijdens controles van de weg worden gehaald.
  De reageerders op dit besluit zullen hun caravan laten keuren. Maar het gaat om die dommelingen die dat niet doen!!!

  Reageer
  0
  0
 20. R

  Een goede zaak dat die geldklopperij niet doorgaat. De meeste problemen ontstaan door een verkeerde belaging of te zware belaging en te hard rijden. Een keuring helpt daar niet voor.

  Reageer
  0
  0
  1. g

   Precies Roel.
   Te hard rijden (vooral bergaf) en slecht beladen alsmede banden en bandendruk zijn oorzaak van problemen.Dat los je niet op met keuren.
   Liever de tankstations perslucht laten leveren boven 4 atm. Meeste caravan banden moeten immers 4,5 atm.
   Gerard sinds 1978 caravanner

   Reageer
   0
   0
 21. R

  Ook onze caravan wordt om de 2 jaar Bovag onderhouden en gekeurd. Een combinatie met APK vind ik niet bezwaarlijk. Toch zijn er denk ik velen die het niet zo nauw nemen, het risico dat zij nemen is ook een risico voor anderen op de weg. Van mij mag die verplichting er heus wel komen. Helaas zal deze discussie velen niet bereiken ervan uitgaande dat de meeste Freelife lezers wel “hart” hebben voor hun vakantiemobiel.

  Reageer
  0
  0
 22. DK
  De Kinder

  Europa beslist, maar de belgen moeten hun caravan WEL periodiek laten keuren!!!!

  Reageer
  0
  0
 23. W

  In de praktijk zie ik tuinafval, matrassen, fietsen, losse dekzeilen en zelfs een Portipotti door de lucht vliegen. Die lagen op/in kleine aanhangers. Eerst maar eens onze ongeremde collega’s in de gaten houden?

  Reageer
  0
  0
 24. L
  LvdMeer

  Mijn caravan krijgt elke 2 jaar een Bovag keuring.
  Daarnaast doe k zelf regelmatig een rijvaardigheids controle.
  ik ben een gepensioneerde automonteur!
  APK voor caravans is mijn inziens geld klopperrij.

  Reageer
  0
  0
 25. cg
  c de groot

  weer zo.n regel bedacht door euro ambtenaren die zichzelf en anderen aan het werk helpen/houden. hulde aan de tegenstemmers, moeten ze vaker doen

  Reageer
  0
  0
 26. PK
  P.J. van der Kruys

  Als je de caravan elke 2 jaar goed laat nakijken middels een Bovag onderhoudsbeurt, wordt hij op alle relevante punten nagelopen, inclusief afpersen van de gasleiding, controle van de electrische aansluitingen en beveiliging en het testen op de remmentestbank en van de koppeling, lagers en overige bewegende delen. Gelet op het geringe aantal gebreken dat bij grenscontroles wordt waargenomen, lijkt mij een verplichte APK voor caravans dus niet echt noodzakelijk. Wel valt op, dat overbelading nogal eens voorkomt.

  Reageer
  0
  0
 27. M
  Melsana

  Een Bovag onderhoudsbeurt om de 2 jaar is zonder meer noodzakelijk. Een aparte Apk-keuring is in zo’n geval geheel overbodig. Veiligheid voor alles. maar laten we ons niet verdrinken in allerlei overbodige regeltjes. Geef gewoon je verstand eens voorrang!

  Reageer
  0
  0
 28. J
  J.Latten

  Overbodig deze verplichte caravankeuring, als je er
  Om de 2 jaar je caravan laat keuren is Volgens mij niet meer dan normaal. Gasleidingen moeten toch ook eens afgeperst worden . Onze caravan 21 jaar oud gaat om de 2 jaar op keuring .

  Reageer
  0
  0
 29. SS
  SCHEERENS Sonja

  Wat de caravan betreft laten wij die elk jaar nazien en in orde stellen om ermee rond te trekken. In België is een keuring verplicht om de twee jaar. Indien iedereen zijn caravan goed zou onderhouden, dan is volgens mij, een bijkomende keuring wel overbodig. Doe dus het nodige voor uzelf en de veiligheid van de medereizigers.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Voorlopig geen APK voor caravans

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht