BOVAG: “Ellende op vakantie voorkomen door verplichte APK voor caravans”
De BOVAG ziet wel brood in het Europese voorstel, dat de verkeersveiligheid moet bevorderen. “Wij keuren caravans al 6 jaar steekproefsgewijs op campings. Aan tweederde van de caravans is iets mis. Dat loopt uiteen van kapotte lampjes tot doorgezakte assen. Met zo’n keuring filter je de ellende weg en voorkom je ellende op vakantie”, aldus woordvoerder Paul de Waal.
De extra kosten die kampeerders door de verplichte keuring zouden krijgen vallen mee volgens De Waal: “Wie iedere twee jaar een onderhoudsbeurt aan de caravan uit laat voeren, kan de keuring meteen meenemen. Dat kost niet zoveel extra. Wie nooit onderhoud laat plegen aan de caravan zal wel wat kosten krijgen, maar heeft ook een caravan in slechte staat.”
Ook zouden kampeerders minder stress hebben als zij de verplichte APK voor de caravan uit laten voeren. De Waal: “Ze gaan geruster en zekerder op pad na een caravankeuring. Dat horen we vaak van kampeerders tijdens de steekproeven op de camping.”
Daarnaast is de kwaliteit van onderhoud belangrijk volgens De Waal, iets dat met een verplichte APK voor caravans gewaarborgd wordt. “Mensen denken vaak zelf onderhoud aan de caravan uit te kunnen voeren, maar veel (technische) zaken zijn door een leek niet zo gemakkelijk op te merken.”
Preekt de BOVAG hier niet voor eigen parochie? “Nee”, zegt De Waal. “Het gaat ons niet direct om meer omzet in de werkplaats, maar om de verkeersveiligheid. Een verplichte keuring komt de verkeersveiligheid zeker ten goede”.
KCI: “Verplichte keuring caravans voegt niets toe aan veiligheid”
Niet iedereen is positief over de mogelijk verplichte APK voor caravans. De Nederlandse Verenging voor de Kampeer en Caravan Industrie (KCI) wil het plan van tafel hebben. Directeur Aad Koster: “De verplichte APK is gericht op veiligheid, maar statistieken laten zien dat er bijna geen ongelukken met caravans gebeuren. De keuring voegt dus niets toe aan de veiligheid. Bovendien worden caravanhouders met extra kosten opgezadeld. Dat is ook voor potentiële caravankopers een extra drempel.”
De KCI probeert het voorstel dan ook van de baan te krijgen. “Naast de KCI zijn veel andere Europese partijen in de kampeerbranche zijn het ook niet eens met het voorstel voor de verplichte APK voor caravans. We zijn daarom gezamenlijk aan het lobbyen op Europees niveau. De komende tijd willen de lobby stevig aanzetten”, aldus Koster.
Onderhandelingsronde over verplichte APK voor caravans
Of het voorstel voor een verplichte APK keuring voor caravans doorgevoerd wordt moet nog blijken. Eerst komt er een onderhandelingsronde met de lidstaten en de Europese Commissie.
De meeste lidstaten zijn tegen invoering van de verplichte keuring, zij stellen dat de voordelen (minder vervuiling en meer veiligheid) niet opwegen tegen de extra kosten.
Ook Nederland ziet het niet zitten. Zo hebben minister Schultz van Haegen (Infrastructuur) en de Tweede Kamer de Europese Commissie eind vorig jaar al laten weten niets te voelen voor uitbreiding van de APK-regels.
Wat vind jij van de verplichte APK voor caravans? Een goede zaak of onnodige geldklopperij? Laat het ons weten, reageer!