ACSI FreeLife

Menu

Nieuwe caravan kopen weer populair

Voor het eerst in meer dan tien jaar zit de verkoop van nieuwe caravans weer in de lift. Sinds er een daling werd ingezet na het jaar 2004 blijkt de aanschaf van een nieuwe caravan na het eerste kwartaal van 2015 voor het eerst weer populair.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
cellini freisteller 02

In de eerste drie maanden van 2015 werden 1.429 exemplaren verkocht; een stijging van 4,1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Dieptepunt bereikt

De caravanverkoop in Nederland bereikte vorig jaar een dieptepunt met slechts 5.489 verkochte nieuwe exemplaren. Het gaat hier om de exemplaren van meer dan 750 kg, met een eigen kenteken. In 2009 reden er nog meer dan 10.000 gelukkige nieuwe eigenaren met een gloednieuwe caravan het dealerterrein af. En in de jaren 2003 en 2004 was het een groot feest: toen werden verkoopaantallen van boven de 20.000 stuks gehaald.

Zware crisis, lichte auto’s

De reden lijkt vrij eenvoudig voor de extreme terugloop. Enerzijds is het de invloed van de economische crisis. Anderzijds bleek de populariteit van kleine en zuinige -al dan niet hybride- auto’s de boosdoener. Die auto’s kunnen immers geen caravans trekken.

Nu de crisis op z’n einde loopt, de vele belastingvoordelen op kleine auto’s verleden tijd zijn en er steeds meer zuinige en hybride auto’s op de markt komen die wel de power hebben om een caravan probleemloos van z’n plek te krijgen trekt de markt weer aan. In de maand maart werd een verkoopstijging van 17 procent genoteerd ten opzichte van maart vorig jaar, tot 799 stuks.

Oude liefde roest niet

Ondanks de teruglopende cijfers van de afgelopen jaren blijft de kampeervakantie met de caravan onverminderd populair in Nederland. We mogen dan ook niet de conclusie trekken dat de teruglopende verkoop in verband zou staan met een tanende liefde voor caravannen.

“Integendeel: ons land is met zo’n 460.000 geregistreerde caravans nog steeds caravanland nummer één in de wereld”, aldus Tom Huyskens van de BOVAG tegen de Telegraaf. “Bovendien bleef de interesse voor tweedehands caravans op peil, en de populariteit van vouwwagens en kampeerauto’s is duidelijk toegenomen.” In 2009 reden er zo’n 60.000 kampeerauto’s in Nederland rond. Inmiddels zijn dat er ruim 90.000 stuks.

Bron: BOVAG, Nederlandse Vereniging voor de Kampeer en Caravan Industrie en VWE voertuiginformatie en -documentatie.

Praat mee

Praat mee: Nieuwe caravan kopen weer populair

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht