ACSI FreeLife

Menu

Hoe verkoop ik mijn caravan

Op een bepaald moment ben je toe aan een nieuwe caravan. Maar wat doe je dan met je oude caravan?

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
3
3
ReactiesPraat mee
Aufmacher

Wat is hij eigenlijk waard en loont het de moeite om de caravan privé te verkopen in plaats van in te ruilen? Je leest de voors en tegen in het januari nummer van ACSI FreeLife.

Checklist

ACSI FreeLife stelde een checklist samen voor de verkoop van je caravan:

 • Koppeling: werking controleren
 • Neuswiel: gebruiksklaar maken (alles goed aandraaien en smeren). Remmen: hand- en oplooprem controleren. Demper oplooprem controleren. Werkt de achteruitrijfunctie?
 • Uitdraaisteunen: controleren; roest is hierbij slechts een schoonheidsfoutje, de steunen moeten makkelijk worden uit- en ingeklapt; as smeren, slinger klaarleggen.
 • Onderbodem: randen controleren op schade (dichtheid). Houten bodem bekloppen, letten op een doffe klank en zwakke plekken. Check de vering van de bodem om de veel belopen plaatsen.
 • Elektra, verlichting: controleren of alles werkt. Zit er vocht achter de glaasjes van de rijverlichting, zijn de glazen heel? Niet verkleurd? Zijn de contacten vrij van corrosie?
 • Banden: leeftijd en conditie controleren. Bedraagt het profiel minstens 1,6 millimeter? Hebben de banden voldoende draagkracht (zie caravanpapieren)? Zijn ze verouderd? Dat is af te lezen aan de laatste vier cijfers van het DOT-nummer op de zijkant van de banden: ‘1208’ bijvoorbeeld staat voor de twaalfde week van 2008. Vraag om advies of deskundige controle bij banden ouder dan 6 jaar.
 • Opbouw, randen, ongevalschade: aantasting van aluminium behandelen (vooral van toepassing op caravans van voor 2000. Caravans van voor 2000 kunnen last krijgen van aluminium-corrosie. De beschermlaag op het blanke aluminium is dan verdwenen). Zijn eventuele zichtbare reparaties uitgevoerd door een vakman? Dak- en zijwanden controleren op hagelschade.
 • Keuken: conditie en werking van spoelbak, afvoer, kookplaat en koelkast controleren (werkt deze op gas, 12 volt en netspanning?).

Voor de volledige checklist en een uitgebreid artikel over het verkopen van een occasion lees je het artikel in het ACSI FreeLife nummer 1-2015.

bestel magazine

Praat mee

 1. mf
  maria faessen

  Dan mag die caravan technisch wel in orde zijn…..Als er binnen een muffe geur in de caravan hangt draaien de meeste vrouwen zich al om. Kussens vol met vlekken???? verwijder ze. Voor al deze problemen is wel iets op de markt te verkrijgen.
  Gele glasgordijnen, vol met stof en vlekjes…was ze.
  Maak de tank van het toilet goed schoon zodat deze niet naar urine ruikt.
  Poets het staal van het fornuis en de wasbak met een staal reiniger zodat het mooi glimt en je toelacht. Laat de ijskast glimmen. geen gele aangekoekte hoekjes in t eierrekje. Bah.
  Poets m van binnen en van buiten.
  Een smerige disselbak zegt vaak genoeg over de rest van het onderhoud van een caravan.
  Zegt de man…nou..technisch is ie in orde.
  Zegt de vrouw…nou…ik vind m smerig en stinken.
  En dan gaat die koop niet door…want t is de vrouw die beslist. toch???

  Reageer
  1
  0
 2. KS
  Kees Schapendonk

  Ik ben het helemaal eens met de reactie van Piet Perry. Het is niet mijn bedoeling om zijn reactie te overtreffen. In 36 jaar tijd heb ik 12 caravans verkocht. Drie caravans hiervan heb ik ooit ingeruild. Eén maal lag de inruilprijs een fractie onder de aanschafprijs!! Twee maal werd aan mij gevraagd of ik de caravan wilde verkopen. Ik kon zelf de (forse) vraagprijs bepalen die zonder afdingen werd betaald. De overige negen caravans heb ik met plezier zelf via advertenties verkocht.
  Zorg dat de caravan, maar dit geldt ook voor een auto, in een onberispelijke staat verkeert. Een koper moet er niets op kunnen aanmerken. En… ben en blijf altijd eerlijk. Naast een perfecte technische staat, liefst met een recente onderhoudsbeurt, is een rapport van een vochtmeting aan te raden.
  Bij de aankoop van een nieuwe of gebruikte caravan kun je eenvoudig minimaal 8 tot 10% afdingen. Neem in één keer de accessoires mee die je wilt aanschaffen. Hier op kun je meestal 10 of zelfs 20% afdingen. Ben niet te flauw om wat lager te starten maar blijf wel redelijk.
  Met deze wijze van handelen heb ik, per transactie, gemiddeld ongeveer 10% van de aanschafprijs van een nieuwe caravan bespaard.
  Momenteel is er, door de lagere verkopen van nieuwe caravans, ook een te kort ontstaan op de markt van gebruikte caravans. Maak daar gebruik van.
  Belangrijk is natuurlijk wel dat u op financieel gebied tijdelijk het bezit van twee caravans kunt overbruggen.
  Heel veel succes

  Reageer
  0
  0
 3. PP

  Als fervent caravanner, ruim 30 jaar, heb ik tot twee maal toe zelf mijn caravan verkocht. Daartoe heb ik op ALLE beschikbare verkoopsites, zo’n zeven stuks, mijn caravan te koop aangeboden. Om de prijs te bepalen heb ik het internet afgestruind. Ook ben ik bij een aantal caravan dealers geweest. Wel is het belangrijk om vrij regelmatig de advertenties te verversen. Op pagina 130 bijvoorbeeld kijkt niemand meer !!
  Het is zaak om goede foto’s te publiceren waar de caravan goed op uit komt.
  Maximaal 4 – 5 foto’s (binnen en buiten) is voldoende.
  Daarnaast nog een lijst publiceren wat er allemaal bij is.
  Geef ook aan wat het bouwjaar is van de banden + reservewiel en hoeveel profiel nog op de banden zit. Vaak komt het voor dat het bouwjaar van de caravan niet het zelfde is als de banden !
  Ruil de caravan niet in bij een dealer, je wordt dief van je eigen portemonnee.
  Als er een afspraak tot stand komt met een aspirant koper, laat deze koper dan een tijdje alleen achter in de caravan en vooral niet in z’n nek hijgen.
  Als de koper vragen heeft meldt hij zich wel. Zorg vooral dat de caravan er ‘gelikt’ bij staat en bovenal schoon is. Doe een geurtje in het toilet en spuit een beetje ‘fris’ in de caravan. Ga niet te hoog in de boom zitten qua prijs, kopers zijn niet gek.
  Bij aankoop van een (andere) nieuwe caravan zonder inruil, is het verschil van de verkoopprijs uit te onderhandelen bij de dealer. Vergeet een ding niet, ALLE dealers verkopen graag een caravan zonder inruil. Daarbij is de koper in het voordeel. Per slot dealers genoeg nietwaar?
  Succes met verkoop en eventuele (nieuw)koop.

  Reageer
  1
  0

Praat mee: Hoe verkoop ik mijn caravan

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht