Door de huidige technologische vooruitgang is steeds meer mogelijk. Wat te denken van een lichtgewicht caravan van carbon, een caravan op vier wielen of een futuristische caravan met vingerscan.
Caravisio: futuristische caravan
Op de kampeerbeurs Caravana werd hij al een keer getoond: de Caravisio. De Caravisio is een studieconcept van KnausTabbert GmbH. Dit innovatieve caravanconcept geeft een vooruitblik op het gebied van toekomstige vormgeving, trends en techniek.
Vrijwel alle techniek van de Caravisio is te bedienen via een app op de iPhone of iPad. Voorbeelden zijn het laten zakken van het luchtgeveerde chassis en het activeren van de steunen waarbij de Caravisio zichzelf in de juiste horizontale stand brengt.
Een sleutel is verleden tijd want de caravan beschikt over een vinger scan. Bijzonder is verder de veranda die ontstaat door de achterklep te laten zakken, eventueel van de zithoek te scheiden door middel van een matglazen schuifdeur.
Casara: caravan op vier wielen
Ook te zien op Caravana was de Casara: de eerste caravan op vier wielen. Tien jaar lang is er hard gewerkt aan dit product van Nederlandse makelij. Het idee was simpel en doelmatig: verplaats de midden-as naar achteren en plaats voorin een voor-as module om de last op te vangen. Een module die een beperkte ruimte in beslag neemt en beperkt in kosten en gewicht blijft. Hierdoor kan achterin, in een vrij in te delen ruimte, 300 kilo bagage geladen worden.
De Casara weegt 1160 kilo, heeft een interieur gemaakt uit lichtgewicht materialen en heeft een betere, stabielere wegligging. De Casara is in september te koop en is verkrijgbaar vanaf € 30.000. Meer over de Casara kan je lezen in het uitgebreide interview dat ACSI FreeLife had met de bedenker van de Casara.
CR-1: Lichtgewicht caravan van carbon
Tot slot het paradepaardje van het Amerikaanse Global Caravan Technologies: de CR-1. Deze meer dan 10 meter lange dubbelasser is de eerste caravan die opgetrokken is uit koolstofvezel. Koolstof ofwel carbonvezel oxideert niet onder invloed van water en zuurstof. Het heeft een aanmerkelijk lagere dichtheid dan staal en een grote treksterkte. Dat levert de CR-1 een leeggewicht op van amper 2,7 ton.
Met een hoogtechnologische en luxe inrichting is de CR-1 echter zeker niet goedkoop te noemen. Prijzen beginnen bij € 120.000 euro en wie een beetje wil customizen kan uitkomen op een prijs waar je ook een villa van kan kopen. De duurste versie gaat namelijk meer dan een half miljoen kosten. Innovatief zeker, goedkoop zeker niet.