ACSI FreeLife

Menu

Caravanverkoop zit in de lift

De caravanverkoop zit in de lift. Voor de vijfde maand op rij is er een stijgende lijn in de verkoop te zien. Dit blijkt uit cijfers van de Kampeer en Caravan Industrie (KCI), BOVAG en bureau VWE.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer

Er zijn 4,9% meer caravans verkocht dan in de eerste vijf maanden van 2014.

Trendbreuk

In de periode 2004 tot en met 2014 daalde de caravanverkoop ieder jaar opnieuw, van een hoogtepunt van ruim 20.000 nieuwe exemplaren tot afgelopen jaar toen de bodem werd bereikt met 5500 verkochte caravans. De crisis is daarvan één van de oorzaken.

Brancheverenigingen KCI en Bovag spreken van een trendbreuk. “Vooral omdat de maand mei zo vlak voor aanvang van het vakantieseizoen ligt is dit altijd een goede graadmeter voor het sentiment in de sector”, aldus KCI-voorzitter Leo Diepemaat.

In totaal komt de caravanverkoop in mei uit op 951 exemplaren. In 2014 waren dat in mei 861 caravans. De best verkochten merken zijn Fendt, Hobby en Knaus, maar dit zijn niet de hoogste stijgers in de lijst. De meeste plussen in de verkoop vinden we terug bij de Engelse merken Swift en Sprite, bij Eriba en bij de Hollandse caravanfabrikant Kip.

Tweedehands caravans

Ook de verkoop van tweedehands caravans stijgt met 2,3%. De handel tussen particulieren onderling begint met -0,8% wat af te nemen. Het nieuws was afgelopen weekend aanleiding voor verschillende landelijke media om er aandacht aan te besteden. Zo schreef De Gelderlander over de ‘opmerkelijke comeback van de caravan’ en het NOS 8 uur Journaal besteedde er aandacht aan (vanaf 13 min. 10 sec.).

Nederland telt momenteel 455.000 caravans (exclusief lichte exemplaren – onder 750 kilogram – zonder eigen kenteken) en dat betekent dat 1 op de 10 van de circa 4,7 miljoen meerpersoonshuishoudens (CBS) een caravan in bezit heeft.

Drenthe is koploper met 0,16 caravan per huishouden (1 op de 6), gevolgd door Friesland, Overijssel (beide 1 op 7,5) en Groningen (1 op 8). Zuid-Holland telt de minste caravans per meerpersoonshuishouden: 1 op 14. In Noord-Holland zijn dat er 1 op 13 en in Limburg ruim 1 op de 12 huishoudens. In Gelderland, Flevoland, Zeeland en Noord-Brabant is verhouding 1 op 9 en in Utrecht 1 op 11,5.

Praat mee

Praat mee: Caravanverkoop zit in de lift

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation