ACSI FreeLife

Menu

Cameleon: een caravan van melkpakken

Een modulaire caravan gemaakt van melkpakken? Ja, het bestaat! Erwin Rozendal, de man achter Gerjak, bedacht samen met vriend Willem Varenbrink de Cameleon.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer

De mannen staan samen aan het roer van het project. De Cameleon is een modulaire caravan van zogenaamd ECOR materiaal. In plaats van fossiele grondstoffen bestaat dit materiaal uit biomassa. Afkomstig van gewassen die groeien op land of in zee, restafval uit de bosbouw en de agrarische sector en gerecycled stedelijk afval.

Melkpakken

“Wij gebruiken restafval van het merk Tetrapak uit Tsjechië, bekend van de kartonnen melkpakken. Maar je zou bijvoorbeeld hetzelfde kunnen doen met maïs, tomaten of zelfs spijkerbroeken”, legt Erwin uit. Het is de eerste keer dat dit in de caravanwereld wordt gebruikt. Een primeur dus voor het duo.

Schippers van de Kameleon

De Cameleon is niet zozeer een caravan, maar meer een ‘vrijetijdstrailer’. Rozendal: “Hij is gebouwd als aanhanger, niet als caravan. Je kunt er een kampeermodule bijkopen. Dan komt er een bed, keukentje en aankleding bij en kun je ermee kamperen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook voor een surf- of een motormodule gaan. De mogelijkheden zijn eindeloos.”

Caravanstalling niet nodig

In de caravanstalling hoeft de Cameleon niet. Tenminste, als je een garage hebt. “Hij past door een standaard garagedeur. Daardoor kun je er ook spontaner mee weg”, aldus Rozendal. De naam van het project was snel gekozen. “Wij zijn eigenlijk twee kwajongens die graag leuke dingen doen. Net als de jongens uit de boeken van De Schippers van de Kameleon. Daarom heeft het project deze naam gekregen.”

Duurzaam

De ‘grap’ is zo uit de hand gelopen dat de Cameleon naar verwachting volgend jaar op de markt komt. Verwachte kosten: € 4.750 voor de aanhanger en nog eens € 2.250 voor de kampeermodule. “Dan zou hij acht tot tien jaar mee moeten gaan. Daarna kun je de platen gemakkelijk vervangen, dat kost ongeveer € 1.000. Zo kun je hem keer op keer weer gebruiken. Bovendien zijn die platen compleet biologisch afbreekbaar. Je kunt dit materiaal in de grond stoppen, en dan zegt deze: ‘dankjewel’. Hartstikke duurzaam dus.”

In ons magazine ACSI FreeLife 3-2016 lees je niet alleen dit nieuws, maar nog veel meer innovaties op het gebied van kamperen. Je kunt ACSI FreeLife natuurlijk gemakkelijk online bestellen!

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Cameleon: een caravan van melkpakken

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation