ACSI FreeLife

Menu

APK voor caravans: een slecht plan

Een verplichte APK voor caravans is een stapje dichterbij gekomen toen begin juli het Europees Parlement met een nipte meerderheid instemde met dit plan.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
33
33
ReactiesPraat mee
caravanapk

Dat was een mooie aangelegenheid om naar jullie mening te vragen. Dit is het resultaat van de poll:

Resultaat poll APK voor caravans

Toename veiligheid ter discussie

De uitkomst is duidelijk. Het merendeel vind een verplichte APK voor caravans een slecht plan. Dat bleek ook al uit de reacties op diverse berichten over dit onderwerp. De voorstanders haalden vaak de toenemende veiligheid aan, de tegenstanders weerspraken dit argument.

Het werd ook duidelijk dat er nog veel vragen zijn over een eventuele verplichte APK voor caravans. Met name over de frequentie en over de te keuren onderdelen van de caravan.

APK voor caravans nog lang niet zeker

Overigens is het nog allerminst zeker dat de verplichte APK voor caravans daadwerkelijk wordt ingevoerd. De lidstaten en de Europese Commissie moeten nog akkoord gaan en de meeste lidstaten staan niet te springen om deze APK.

Reageren kan natuurlijk nog steeds!

Praat mee

  1. AB
    Arend Bult

    Maak dat een verplichting van dan kan er niemand onder uit.

    Reageer
    0
    0
  2. AB
    Arend Bult

    Ik vind dat een verplichte keuring om de twee jaar een goed plan ,dan weet je ook dat je een goed werkende caravan achter je auto hebt,er kan een uitzondering komen voor caravans die alleen op een vaste staan plaats staan,die zullen dan niet meer op de weg mogen komen.

    Reageer
    0
    0
  3. sp
    strobbe patrick

    bij ons in Belgie is het verplicht met een caravan als je er mee trekt om de twee jaar naar de keuring te gaan .Ik vind dat er te veel ongevallen gebeuren met een aanhanger die niet in orde is en de veiligheid van derden komen dan ook in gevaar.aanhanger beneden de 750kg bruto moeten niet naar de keuring

    Reageer
    0
    0
  4. cH
    cees van den Hoven

    Is een heel goed plan Ik woon in Duitsland hier is het al jaren
    Toen ik nog in Nederland woonde Heb ik al een keer op vakantie een klapband gehad
    op de Autostrada Italie
    Banden ouder dan 6 jaar
    Als APK door de dealers wordt uitgevoerd ben ik het wel eens dat deze hun zakken vullen
    Als rijksdienst van wegverkeer dit doet of een onafhankelijke instantie tegen een redelijke prijs is het allemaal in orde
    Het gaat wel om een stukje veiligheid voor U zelf en andere weggebruikers

    Reageer
    0
    0
  5. c

    En España partir de los seis primeros años se ha de pasar itv cada dos años

    Reageer
    0
    0
  6. ws
    wim schoppink

    ik laat mijn caravan 1x per 2 jaar keuren , wat apk betreft ben ik een voorstander vooral wat betreft de remvoering die van mijn caravan waren an het scheuren, dit is iets wat je niet weet, maar kan zo maar loslaten en dan slaat je wiel op de rem en dat wil je ook niet bij 80 km per uur. en dat scheuren komt puur door lang stilstaan.

    Reageer
    0
    0
  7. WS
    Wim van Steenbergen

    APK voor caravans voegt dat wel wat toe als je elke 2 jaar laat keuren door de dealer?
    Mijn vraag is gebeuren er veel ongevalen met caravans en waren deze dan slecht onderhouden?

    Reageer
    0
    0
  8. JS
    Joop van Steensel

    Apk keuring is op zich zelf geen verkeerde zaak, maar het Nederlandse caravan parc is op zich best wel in goede conditie , een uitzondering daar gelaten ,kijk maar bij de spontane keuringen bij de aanvang van de vakantie, op diverse plaatsen aan de grens.
    Ik denk meer aan macht’ vertoon van Brussel, laten zien dat ze niet slapen, en een melk koetje voor de europeesche geld kraan .

    Waarom weer de caravan’s en NIET een APK voor de pleziervaart?? In 1994 is de wegenbelasting voor caravans af geschaft ,om dat men toen niet de pleziervaart geregistreerd kreeg! Er behoorlijk wat caravans met een vaste[Ben Eilders] voortent die niet van hun plaats kunnen , en er staan heel wat Nederlandse caravans,met eigen kenteken, in een buitenlandse stalling.

    Degenen die het niet zo nou nemen met het onderhoud van hun caravan/camper zouden door de mand vallen bij spontane controle’s. De Caravan handel zit al in een moeilijke hoek,dus nog meer kosten ,kan de dood steek voor de branche worden.

    Reageer
    0
    0
  9. SW
    Stephan Wennekes

    Ik denk dat het makkelijk bewijsbaar is dat met de invoering van de APK bij auto’s er toch een hele hoop onveilig schroot van de weg is verdwenen. En dat men dat nu doet met aanhangers / caravans is niet meer als vanzelfsprekend.

    Waar ik woon is de jaarlijkse keuring al lang verplicht, zonder keuring ben je niet verzekerd en zonder verzekering word je niet gekeurd. De laatste keer heb ik iets van 27 euro betaald. en ja, je moet langs met je caravan en het kost tijd, maar dat is een nuttige investering in de algemene verkeersveiligheid.

    Reageer
    0
    0
  10. CF

    PURE ONZIN,ik vind meer controle houden,en bij ernstige nalatigheid een fikse boete geven,dan worden vele mensen van zelf wakker.

    Cor

    Reageer
    0
    0
  11. rh
    rolf van holten

    APK is geld onzinnig, aangetoond is dat ongelukken gebeuren door (over, cq verkeerde) belading en te hard rijden. Banden kan je wisselen is dus onzin, Juister is om een nog betere voorlichting te geven zodat een ieder zich bewust is dat een caravan niet zomaar op de weg kan

    Reageer
    0
    0
  12. NV

    Als je op vacantie gaat met een caravan wil je ook graag weer heelhuids thuiskomen zonder problemen onderweg.
    Dus jouw verantwoordelijkheid is dus een goed onderhouden caravan,een ongeluk onderweg hoeft niet persé jouw schuld te zijn.
    Om de 4 jaar APK keuring en om de 2 jaar een remmentest met eventueel een bandenwissel lijkt mij voldoende.
    Dus hoofdzakelijk goede rijeigenschappen zijn belangrijk.

    Reageer
    0
    0
  13. FH
    Frans Huijsing

    Ik vind het een slecht plan.
    (bijna) Alle caravans staan in een stalling opgeborgen. De meeste stallingen hebben een werkplaats erbij. Bij het halen van de caravan geeft de stallinghouder indien nodig, altijd advies als er zaken aan de caravan de aandacht vragen, zodat de eigenaar precies weet wat er loos is. Meestal betreft het de banden die verouderd zijn. Een lampje dat niet werkt, mag niet volgens de wegenverkeerswet, maar daar vallen geen dooien bij.
    Neen, het venijn zit in het gedrag van de caravanner. Het verkeerd en / of overbeladen van de caravan en dan ook nog vaak, in combinatie met te hard rijden. Daar gebeuren de meeste ongelukken mee.
    Die zaken los je met een APK niet op

    Reageer
    0
    0
  14. G

    Als het om het vermijden van ongelukken gaat zal een keuring niet veel uithalen.
    Te snel rijden,vooral berg af , slecht beladen en slappe banden veroorzaken de meeste ongelukken.
    In het Europees parlement zullen niet veel leden ervaring hebben met het rijden met caravan veronderstel ik.

    Reageer
    0
    0
  15. jv
    j.van de velde

    Als iedereen op tijd zijn caravan voor een bovagonderhouds beurt naar de dealer brengt is er niets aan de hand,. apk is zinloos want de caravans worden overbeladen en men rijd te hard,

    Reageer
    0
    0
  16. R

    Als ik alleen al zie hoe sommige mensen met hun auto op vakantie gaan zonder de boel na te kijken kan je nagaan hoe ze met de caravan om gaan.
    Ik zou zeggen keuren die caravan.

    Reageer
    0
    0
  17. W

    Degene , die de caravan laat keuren, moet dit terugzien in een lager verzekerings-
    bedrag bij zijn verzekeringsmaatschappij. Die hebben ook profijt van een caravan, die in goede conditie is.

    Reageer
    0
    0
    1. f

      dit is inderdaad de enige juiste oplossing dat de verzekering achter deze keuringen staat en een korting geeft op een deugdelijk onderhouden caravan waarvoor de veiligheid gewaarborgd is voor andere weggebruikers.

      Reageer
      0
      0
  18. W

    De 30 Euro is nog maar het begin. Je moet de caravan van stal halen, na de keuring weer terug brengen en gedurende die periode (een deel van) een snipperdag opnemen. Een hoop gedoe.
    De link met veiligheid is zeer discutabel.
    De caravan/auto combinaties steekproef gewijs inspecteren tijdens verkeerscontroles vind ik wel prima. Niet in orde: fikse boete.
    Iedereen is namelijk zelf verantwoordelijk voor goed onderhoud. Dat hoeft niet met nog meer wetten en keuringregels afgedwongen te worden. Wij verzuipen al in de bureaucratie en regelzucht van onze overheid en Europa

    Reageer
    0
    0
  19. H

    Belangrijk is dat de caravans die op de weg komen, er staan er veel op een vaste plaats, dat deze caravans door een caravan bedrijf zijn onderhouden en daarvan ook een sticker en onderhoudslijst hebben ik verwijs hierbij naar de APK sticker van vroeger op de kentekenplaat van de auto’s. Natuurlijk zullen er altijd wel enige caravans niet op de reguliere wijze aan een sticker kunnen komen, maar het grootste aantal zal dus wel gecontroleerd worden en veilig de weg opgaan waarbij de controle dus eenvoudig is. Bij controle , geen sticker en onderhoud formulier, dan een fikse boete.

    Reageer
    0
    0
  20. GM

    Onzin voor 3weken gebruik van de caravan en voor 150 km of voor 2000km .
    een auto rijd 10.000 tot 30.000km dit is geen verhouding.

    mvg.GM

    Reageer
    0
    0
  21. RW
    Ralph van der Willigen

    Kennelijk heb ik de discussie over de APK voor de caravan gemist. De uitslag verbaast mij. Wij laten onze caravan eens in de 2-3 jaar Bovag keuren en zo nodig onderhoud plegen. Het geeft ons een veilig gevoel, niet alleen voor onszelf maar ook voor medeweggebruikers. Moeten die paar extra Euro’s de doorslag geven om nee te stemmen ? Safety first !

    Reageer
    0
    0
  22. c
    c.j.brouwer

    slecht plan geldkloppen door de overheid.
    Laten ze die dure jachten maar keuren.

    Reageer
    0
    0
    1. A

      is wel en beetje moeilijk om met een boot van 15 meter naar een keuringsstation te gaan ,ik vind 8 meter al lastig om over de weg te varen dat stuift zo :-]

      Reageer
      0
      0
  23. P

    Prima plan. In Zweden hebben we dat al jaren. Eens in de 2 jaar door een onafhankelijk keuringsstation voor 30 euro.
    Daarmee is een stukje veiligheid niet duur gekocht.

    Reageer
    0
    0
  24. V

    Als je gewoon om de twee of drie jaar( afhankelijk hoeveel kilometers ) je rijd je een onderhoudsbeurd geeft krijg je een bivak sticker dat is dan toch genoeg Brussel speeld toch al de baas over ons .weg met de keuring.

    Reageer
    0
    0
  25. TW
    Tersago Walter

    Wij kennen dit al jarenlang in België. Een spiksplinternieuwe caravan wordt door de dealer of jezelf bij de Technische Keuring (onafhankelijk organisme) aangeboden om na te kijken of je nieuwe caravan beantwoordt aan de type-goedkeuring. Daarna om de 2 jaar aanbieden voor keuring. Nazicht van remkracht, toestand van de banden, onderstel en toespoor. Dit kost ons ong. Eur. 35.

    Reageer
    1
    0
    1. JV
      Jo Verdoodt

      In België moeten we inderdaad om de 2 jaar naar de keuring en ik vind dat maar normaal ook voor onze veiligheid. Het gevaar zit hem juist bij de caravans die 1 keer per jaar gebruikt worden, namelijk rust roest (heel slecht voor de banden, die verslijten vlugger door niet te rijden). Trouwens moeten wij ook jaarlijks met onze auto (zelfs als hij nog nieuw is) naar de keuring als je een aanhanger boven de 750 kg trekt.

      Reageer
      0
      0
  26. t
    t.schuurman

    nou ik vind een apk keuring voor caravans eigenlijk onnodig want als goed kampeerder houd je je spullen heus wel zelf technisch in orde maar wat waar is er zijn ook rotte appels dat zijn mensen die op woensdag hun spulletje op halen en dan inpakken en weg wezen die zien hun caravan alleen maar als slaapplaats en voor de rest niet die maken het voor de mede weggebruikers gevaarlijk en door zulke mensen komt er nu een apk want kijk bij een controle nu eens naar de mensen die hun spulletje wel voor mekaar hebben daar word niks over gezegd nee pak nu eens de mensen aan die gestresd op vakantie gaan deze mensen maken het voor de goede kampeerder slechter

    Reageer
    0
    0
  27. R

    Slecht plan,

    hoe gaan ze at doen met caravans die op een vaste plaats staan? en ook die worden periodiek nagekeken.

    het trekkende voertuig is belangrijk dat die ok is. en ik denk dat ieder geval Nederlandse caravan-bezitters goed voor hun mariaal zorgen.

    Reageer
    0
    0
  28. LW
    Lex Wallaart

    Een keuring is op zich niet echt verkeerd denk aan de klapbanden het overladen met het gevolg van verkeersongelukken. Dus nee, niet alleen maar het spekken van de
    kas van de dealer je krijg er ook een stuk veiligheid voor terug. Tot slot als de caravan altijd netjes is onderhouden dan is er niets aan de hand.

    Reageer
    0
    0
    1. LJ

      Onzin, overbelading heeft totaal niets met APK te make.

      Reageer
      0
      0
  29. Jb
    J van der burgh

    Gewoon slecht plan . Geld klopperij

    Reageer
    0
    0

Praat mee: APK voor caravans: een slecht plan

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht