ACSI FreeLife

Menu

Aanvulling ACSI FreeLife september 2015

In het artikel ‘Aankoppelen en gaan’ op pagina 64-65 van ACSI FreeLife 5-2015 zijn wij niet volledig geweest.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
1775356159 tempo100 dpa 20141120 200504 WYIiRgWfEef

In dit artikel gaat het op pagina 65 over hoe snel je in verschillende landen mag rijden met een caravan aan de haak. Hierin gaan we in op Tempo 100, een ontheffing waarmee je met je caravan geen 80 maar 100 kilometer per uur mag rijden op de Duitse snelwegen. Hiervoor geldt een aantal voorwaarden.

Eén van die voorwaarden staat als volgt omschreven: ‘Op de achterkant van de caravan moet een 100 km/u sticker zijn aangebracht.’ We melden echter niet hoe de lezer aan deze sticker kan komen. Dit kan door de caravan te laten keuren. In Nederland zijn er twee instanties die dit doen: TÜV Nord en Dekra. Wanneer je caravan wordt goedgekeurd, krijg je de sticker.

Daarnaast gaan we in het artikel in op de maximum toegestane snelheden voor het rijden met een caravan in verschillende Europese landen. In enkele landen zoals bijvoorbeeld België zit een verschil in de maximum snelheid voor combinaties onder de 3500 kilogram of combinaties boven de 3500 kilogram. De beschreven maximum snelheid van 90 kilometer per uur geldt voor een combinatie zwaarder dan 3500 kilogram. Is de combinatie lichter dan geldt op de snelweg een maximum snelheid van 120 kilometer per uur. Hier vind je een handig overzichtje van de maximum snelheden per land.

“Er zijn per land zoveel regels en uitzonderingen dat de enige veilige manier is: ‘kijk op de borden’. Ze staan bij iedere grensovergang. In Frankrijk bijvoorbeeld zijn er beperkingen bij regen en afdalingen. Die staan netjes met borden aangegeven. Houd je daaraan, ze staan er niet voor niets.”,   adviseert onze technisch specialist Joop Stam. “Verder is 120 kilometer per uur voor welke combinatie dan ook, regelrecht onverantwoord. Bijna iedere combinatie bevindt zich dan bij de kritische snelheid. Gemaskeerd door de antislingerkoppeling. Het falen van deze koppeling in combinatie met een relatief onervaren bestuurder kan tot nare dingen leiden.”

 

Praat mee

Praat mee: Aanvulling ACSI FreeLife september 2015

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht