ACSI FreeLife

Menu

Caravannen met een oldtimer uit 1931

Op roadtrip door Zuid-Europa en Marokko met een oldtimer combinatie. Je moet het maar durven. Axel de Maar vertrok begin januari naar Portugal. Voor vertrek reed redacteur Timo een stukje met hem mee.

Auteur
Timo de Boer
Datum
ReactiesReageer
Oldtimer combinatie
Disselbak_oldtimer

Een flinke rookwolk stijgt op. De walm van benzine dringt mijn neus binnen. “Ja, stinken doet ‘ie wel”, zegt Axel als hij de motor start van zijn Dodge Brothers Six uit 1931. “Om de motor te smeren en te koelen, moet ik bij iedere tankbeurt nog lood toevoegen.”

Gebroederlijk naast elkaar

Ik neem plaats op de comfortabele leren voorbank. We zitten samen naast elkaar. Aparte stoelen voor de bestuurder en de passagier had je 88 jaar geleden nog niet. Dat is uiteraard niet het enige dat ontbreekt in vergelijking met de auto’s van vandaag de dag.

Oldtimer met airco

Op het dashboard zit een snelheidsmeter, kilometerteller en metertjes waarop het brandstofpeil, het oliepeil en het aantal volt is af te lezen. Verder oogt het dasboard sober en kaal. De ‘airco’ is een ventilator – met ventilatorbladen van leer – dat direct achter het stuurwiel is gemonteerd. Meer verkoeling en frisse lucht krijg je door het voorraam te openen.

Soort paardenkoets

Met de ene minuscule ruitenwisser hoop je dat het onderweg niet te hard gaat regenen. Een kachel zit er niet in. Axel: “Deze auto is eigenlijk een soort paardenkoets, alleen dan wat moderner voor die tijd. Voor de veiligheid heb ik er wel knipperlichten en spiegels op gezet. Verder is de auto nog helemaal origineel.”

Caravan uit 1966

De caravan is een Lander Graziella 300 uit 1966, die Axel voor 1.000 euro heeft gekocht via Marktplaats. “De caravan is helemaal van polyester en dus stevig. En rotten doet hij niet. De glazen ramen waren kapot en heb ik vervangen door plexiglas. Het hefdak heb ik opnieuw waterdicht gemaakt met tafelzeil van de Hornbach. Een oud olievat fungeert als disselbak (zie tweede foto).

Ontworpen voor de Fiat 500

De Lander Graziela 300 werd oorspronkelijk ontworpen voor de Fiat 500. Om de compacte en lichte (230 kg) caravan achter de auto te kunnen haken kocht Axel voor 50 euro een trekhaak op de sloop. Afkomstig van een Seat Toledo uit 1999. Die paste op de millimeter.

Caravaninterieur

Ben jij dol op oldtimers en wil je graag meer zien en te weten komen over deze bijzondere combinatie? In ACSI FreeLife 2-2019 word je op je wenken bediend en kom je er onder meer achter hoe het interieur van deze Lander-caravan eruit ziet.

Bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Caravannen met een oldtimer uit 1931

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht