ACSI FreeLife

Menu

‘Welcome back to the Hotel California’

“Je wint nog eerder de lotto, dan dat je een goede, goedkope California Exclusive vindt”, verkondigt een handelaar. Toch vond ACSI FreeLife een occasion en onderzocht deze grondig.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer

Signalement

Merk
Volkswagen
Model
California Exclusive
Onderstel
Volkswagen
Testjaar
2015

Lees het inspectierapport van deze legendarische buscamper in ACSI FreeLife 3-2015.

Compacte carrosserie

De Volkswagen transporter T4 California is van 1991 tot en met 2004 door Westfalia in Rheda Wiedenbrück gebouwd met drie verschillende dakvarianten en met twee verschillende lengten.

In de compacte California-carrosserie zit een bijna volwaardige camperuitrusting: tweepits spiritus- of gaskooktoestel (vanaf 1993), spoelbak met watervoorziening, compressor koelbox, tafel, een tot tweepersoonsbed omklapbare zitbank en draaibare stoelen voor. Plus twee extra slaapplaatsen in het uitklap- of verhoogde dak.

De kroon op het VW-gamma campers was de California Exclusive. Die heeft op basis van een transporter met verlengde wielbasis een chic polyester verhoogd dak en sanitairruimte aan de achterzijde.

Gewild modelletje

De expert vertelt hoe het meestal met de Volkswagens gaat. “Het voertuig is of meteen verkocht, een rijdend knutselproject of er zit een lok advertentie achter.” De California’s zijn vanwege hun duurzaamheid, bijzondere kwaliteit of gewoon door de twee magische letters op de kap uitermate geliefd.

Overigens niet alleen bij handelaren in gebruikte campers maar ook bij de leden van het dievengilde. De Volkswagen T4 behoort ondanks zijn leeftijd tot de meest gestolen auto’s van Europa.

Met een VW-bril

Je hoeft geen Volkswagenbril te dragen om de T4 California mooi te vinden. Zelfs de lange Exclusive combineert steeds meer eigenschappen van een personenauto met de voordelen van een goede buscamper.

Door zijn concurrentieloze kwaliteit en hoge imagowaarde is de California extreem duur. Maar goed onderhouden exemplaren kennen een lange levensduur en zijn zeer waardevast.

Kritische blik

Wij hebben een lot uit de loterij getroffen: een rode Exclusive, bouwjaar 2003 met een grote TDI-motor. De eerste indruk van de bijna twaalf jaar oude camperbus met circa 300.000 kilometer op de klok is positief.

Ben je benieuwd naar het eindoordeel van de inspecteur? Droom je zelf van een eindeloos verblijf in je eigen Hotel California? Lees ACSI FreeLife 3-2015 voor het hele verhaal.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: 'Welcome back to the Hotel California'

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation