ACSI FreeLife

Menu

V&A: Winterstalling

Ron de Schutter uit Terneuzen heeft allerlei vragen over de winterstalling van zijn camper, een Mobilvetta Kea P-63. Hij vraagt zich vooral af of het verstandig is om de verwarming en de boiler in de winter continu aan te laten staan als de camper in de winter buiten staat en continu is aangesloten op 230 volt. “Of is een druppellader beter voor de accu’s?”

Auteur
Joop Stam
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Joop

“Veel fabrikanten beweren immers dat de moderne campers winterhard zijn en dubbele bodemisolatie hebben en vaak ook voorzien zijn van tankverwarming (mag je deze aanzetten als de tanks leeg zijn?). Hoe groot is dan de kans op bevriezing van het leidingwater of kun je beter toch maar al het water aftappen?”

Antwoord van Joop:

Zekerheid voor alles. Of deze Italiaanse camper echt winterhard is, dat vraag ik me af. Goed ventileren tijdens de periode dat de camper stil staat, is belangrijker dan vorstvrij houden. Wat kan er in de voorgestelde scenario’s eventueel mis gaan?

Scenario: Verwarming aan

Verwarming aan. De gasvoorraad is niet onuitputtelijk. Ook twee flessen van 11 kilogram propaan gas zullen opraken. Koppel in ieder geval de gasvoorraad met een “DuoMatic”, dat is een systeem met twee drukregelaars waardoor je automatisch overschakelt van de lege naar de volle fles. De gasinstallatie is ontworpen voor propaan en werkt niet op aardgas, ook op waakvlam verbruik je gas. Een bescheiden bijverwarming met een laag vermogen (500 watt bijvoorbeeld) of een elektrisch kacheltje is waarschijnlijk verstandiger. Alle deuren en bankbakken open. Koelkast uit en op ventilatiestand.

Scenario: Stroom

Elektra. De elektrische installatie moet zo ontworpen zijn dat continue netvoeding zonder bezwaar mogelijk is. De huishoudaccu zal dus prima op spanning blijven. Een druppellader is alleen zinvol om de startaccu op spanning te houden. Die wordt (in het algemeen) alleen door de auto dynamo geladen. Door een massakabel los te halen, stopt bijvoorbeeld de klok, maar een goede en volledig geladen accu kan best een paar maanden zonder bijlading. De tankverwarming moet zichzelf uitschakelen als de juiste temperatuur bereikt is (handleiding camper) maar op zichzelf is verwarmen van een lege tank weinig zinvol.

Scenario: Water

Water. Ondanks alle voorzorg kan het watersysteem bevriezen, propaan gastanks kunnen onverwacht toch op raken in een vorstperiode. Ik zou aftappen en het systeem zorgvuldig drogen om alg-vorming te voorkomen. Stilstaand water gedurende lange tijd… Dat is niet verstandig. De boiler moet dus ook afgetapt worden.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

  1. Alleen al voor brandgevaar zou ik alles afzetten toch beter de tankspoelen na de stalling, dan een uitgebrande camper te moeten laten afslepen.

    Reageer
    0
    0

Praat mee: V&A: Winterstalling

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation