ACSI FreeLife

Menu

V&A: Waarom werkt het vriesvak niet goed?

Als je op een zomerse dag op de camping staat, wil je voor een ijsje liever niet afhankelijk zijn van het dichtstbijzijnde verkooppunt. Maar dan moet het vriesvak van de koelkast in je kampeermiddel wel goed werken. AJ Hoogstrate uit Gelselaar kan daar over meepraten met zijn Carthago-camper. “Alles wat wij in het vriesvak doen wordt zeer hard ( zoals in de vriezer thuis ) behalve ijsjes zoals Magnums, die zijn zacht van binnen. Wat kan de oorzaak hiervan zijn?”

Auteur
Joop Stam
Datum
ReactiesReageer
Joop

Antwoord van Joop:

Dat is allemaal een kwestie van tijd, volume, samenstelling en temperatuur. IJsjes zijn behoorlijk volumineus, hebben een samenstelling die lastig bevriest en vragen een lage temperatuur om solid (hard) te bevriezen.

Vrijwel zeker gaat het hier om een absorptiekoelkast met trio-voeding. Dit type kast staat niet bekend om zijn haalbare lage eindtemperatuur in het vriesvak, zeker niet op de gasstand. Wees maar blij dat de meeste producten voldoende koud worden.

Probeer het eens met waterijsjes

Waarschijnlijk zullen ook de ijsjes, tijdens de wintersport en na een flinke tijd, ook helemaal solid worden. Probeer het eens met waterijsjes in plaats van roomijs. Water bevriest namelijk sneller dan melkproducten.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

Praat mee: V&A: Waarom werkt het vriesvak niet goed?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht