ACSI FreeLife

Menu

V&A: Richtingaanwijzers weigeren

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
slide freelife expert pagina

Vraag van Jean-Marie Deroulou uit Mechelen (B.):

Mijn trekwagen is een Kia Sportage 2.0 diesel (waarvan in ACSI FreeLife augustus-september 2013 een testverslag staat, red.). Als ik de caravan aankoppel, weigeren de richtingaanwijzers. Mijn dealer adviseert me om lampjes van 5 W in plaats van 10 W in de caravan te installeren. Maar die geven niet zoveel licht, zeker als de zon schijnt. Is er geen betere oplossing?

Antwoord van Joop:

Het probleem is dat met name auto’s uit het verre Oosten niet zijn ontworpen om caravans te trekken. De importeur of dealer in Nederland of België betrekt de trekhaak van een toeleveringsbedrijf en dat geldt ook voor een extra relaiskastje in de kofferbak ten behoeve van de elektriciteit in de caravan. Kennelijk is dit kastje te licht.

Het vervangen van de lampjes door een exemplaar met een lager wattage is, zoals u al aangeeft, niet aan te bevelen en formeel zelfs verboden. Verstandiger is het om een zwaarder te belasten relaiskastje te kopen, eventueel via de Belgische importeur van Kia.

Heb jij ook een vraag voor onze expert? Joop heeft het antwoord!

stel je vraag

 

Praat mee

 1. G

  Ik heb ook een Sportage 2 ltr diesel en totaal geen klachten over de verlichting van de caravan als deze aangekoppeld is. Mijn dealer heeft waarschijnlijk de goede relaiskast geïnstalleerd.

  Reageer
  0
  0
 2. T

  Je kan natuurlijk ook de lampjes van de caravan allemaal vervangen met de goede Wattage door LED lampjes.
  Deze hebben de zelfde licht (Lummen) opbrengst als gewone gloei lampjes met een veel lagere Wattage.
  Gr, Ton.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Richtingaanwijzers weigeren

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht