ACSI FreeLife

Menu

V&A: Krakende anti-slingerkoppeling

De anti-slingerkoppeling van de Bürstner Artstep van Alfred Jager uit Midwolda (Groningen) kraakt op de trekhaak. “Het maakt veel lawaai. Hoe is dit te voorkomen?”

Auteur
Joop Stam
Datum
ReactiesReageer
Joop

Antwoord van Joop:

Zolang de anti-slingerkoppeling (ASK) geluid maakt, doet ie zijn werk. Het ‘kermen’ is een ingebouwde eigenschap van de koppeling en soms een probleem, maar ook een signaal. De ASK onderdrukt een mogelijke slingering van de caravan en beperkt de gevolgen van een al optredende slinger.

Het geluid ontstaat als de caravan onrustig is, bijvoorbeeld door verkeerde belading of een slappe achterbrug van de trekauto. Hoe meer onrust in de combinatie, hoe meer gekerm. Maar de anti-slingerkoppeling doet wel waarvoor hij gemaakt is.

Nooit de trekhaakkogel invetten

Voorzichtig een stukje gaan rijden met de ASK uitgeschakeld, kan veel informatie opleveren over het weggedrag van de combinatie. Soms helpt het de remblokjes te vervangen. Om het geluid kwijt te raken is het zeer effectief om de trekhaakkogel in te vetten of er een plastic zakje over te trekken. Het kermen van de koppeling is dan gegarandeerd over, maar de dempende werking ook. Nooit doen dus!

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

Praat mee: V&A: Krakende anti-slingerkoppeling

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation