ACSI FreeLife

Menu

V&A: Passende velgen voor een set winterbanden

Aaldert Koper uit Hoofddorp is voor zijn Dethleffs Globetrotter Esprit RT 4644 op zoek naar een set winterbanden én bijpassende velgen. “De maat van de banden is 225/55/16 R112. De juiste maat banden hebben we al gevonden, maar hoe vinden we de juiste velgen?”

Auteur
Joop Stam
Datum
Joop

Antwoord van Joop:

In een goede bandenfirma vind je meestal ook een assortiment velgen of kan deze bestellen bij de groothandel. Bij een bandenfirma krijg je deskundig advies en kun je de banden en velgen zelf keuren. Vaak kun je hier je zomerbanden tegen een lichte vergoeding tijdelijk opslaan.

Relevante gegevens ontbreken op internet

Op internet is een set velgen misschien goedkoper dan de dichtstbijzijnde bandenfirma. Het is online ook lastiger om de juiste set te vinden. Relevante gegevens als het aantal bevestigingsgaten, de velgbreedte en de Einpress Tiefe ontbreken meestal op internet. De Einpress Tiefe is de afstand tussen het midden van de velgbreedte en het montagevlak waarmee de velg tegen tegen de wielophanging wordt geschroefd. Deze afstand bepaalt daarmee de spoorbreedte en de plaats van het wiel binnen de wielkuip.

Sneeuwkettingen en lichtmetalen velgen

Gebruik je sneeuwkettingen? Dan is de lichtmetalen velg niet de optimale keuze. Sneeuwkettingen geven een verhoogde kans op beschadiging bij lichtmetaal. Simpele stalen velgen zijn in dat geval meer dan prima. Bestel je winterbanden? Let er dan op dat M+S-banden (modder en sneeuwbanden) binnenkort voorzien moeten zijn van een zogenaamd sneeuwvlok om (winter)legaal te zijn.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.