Dat vraagt camperaar Bernard Vanderstricht uit het Vlaamse Vilvoorde zich af. Technisch kampeerexpert Joop Stam brengt raad.
Antwoord van Joop:
Met de regelaar is bijna zeker niks mis. Een hoge belasting van de drukregelaar kan volgens de wetten van de natuurkunde een sterke afkoeling van deze regelaar veroorzaken. Wanneer vocht aanwezig is, kan dat door deze afkoeling rijp (= ijsvorming) veroorzaken als de temperatuur laag genoeg is.
Vanbinnen dichtvriezen
Gelukkig treedt dit effect meestal aan de buitenkant van de regelaar op, zeker bij een relatieve hoge luchtvochtigheid. Wanneer vloeibaar gas (LPG) van slechte kwaliteit water bevat, kan de regelaar ook vanbinnen dichtvriezen. Dat merk je meteen, want dan stopt de gaslevering.
Voorzorgsmaatregelen
Met een vorstbeveiliger is te sterke afkoeling van de regelaar te voorkomen. Een defecte regelaar kan je opmerken door een storing in de verbruiksapparatuur (kachel, koelkast, kookplaat etc.). Realiseer je wel dat drukregelaars een beperkte levensduur hebben. Het is raadzaam de regelaar na een aantal jaren preventief te vervangen.
Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.