ACSI FreeLife

Menu

V&A: IJsvorming op drukregelaar gasfles

“Mijn camper is uitgerust met twee gasflessen die van buitenaf gevuld kunnen worden. Bij intensief gasverbruik, bijvoorbeeld bij gebruik van de verwarming, treedt er ijsvorming op op de drukregelaar. Is dit normaal of is de regelaar defect?”

Auteur
Joop Stam
Datum
ReactiesReageer
Joop

Dat vraagt camperaar Bernard Vanderstricht uit het Vlaamse Vilvoorde zich af. Technisch kampeerexpert Joop Stam brengt raad.

Antwoord van Joop:

Met de regelaar is bijna zeker niks mis. Een hoge belasting van de drukregelaar kan volgens de wetten van de natuurkunde een sterke afkoeling van deze regelaar veroorzaken. Wanneer vocht aanwezig is, kan dat door deze afkoeling rijp (= ijsvorming) veroorzaken als de temperatuur laag genoeg is.

Vanbinnen dichtvriezen

Gelukkig treedt dit effect meestal aan de buitenkant van de regelaar op, zeker bij een relatieve hoge luchtvochtigheid. Wanneer vloeibaar gas (LPG) van slechte kwaliteit water bevat, kan de regelaar ook vanbinnen dichtvriezen. Dat merk je meteen, want dan stopt de gaslevering.

Voorzorgsmaatregelen

Met een vorstbeveiliger is te sterke afkoeling van de regelaar te voorkomen. Een defecte regelaar kan je opmerken door een storing in de verbruiksapparatuur (kachel, koelkast, kookplaat etc.). Realiseer je wel dat drukregelaars een beperkte levensduur hebben. Het is raadzaam de regelaar na een aantal jaren preventief te vervangen.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

Praat mee: V&A: IJsvorming op drukregelaar gasfles

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht