ACSI FreeLife

Menu

V&A: Heeft chiptuning nut?

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
slide freelife expert pagina

Vraag van Jan Jelle de Hoog uit Nijmegen:

Heeft chiptuning ook nut bij een vijf jaar oude camper (Bürstner Aviano i 728 G op basis van Fiat Ducato)? Zo ja, waarom worden campers niet gelijk optimaal afgesteld in de fabriek?

Verder is de versleten voorvering van onze camper voorzien van nieuwe springveren, wat een enorme verbetering is, zonder dat het een hap uit je portemonnee neemt. Waarom wordt er toch zo hoog opgegeven over luchtvering? Dure onzin volgens jou, of toch nuttig?

Antwoord van Joop:

Chiptuning vergroot je koppel en het aantal pk’s. Nadeel is dat je motorslijtage hoger wordt en het verbruik stijgt zodra je daadwerkelijk van die vermogensreserve gebruik maakt. De fabrieksafstelling is een compromis tussen vermogen, acceptabel verbruik, slijtage/levensduur en niet te vergeten de emissie-eisen.

Een lege camper helt vaak voorover. Hij staat pas waterpas zodra de garage achterin vol is. Onbeladen is immers bijna het hele wagengewicht geconcentreerd aan de voorkant.

Heb jij ook een vraag voor onze expert Joop?

stel je vraag

 

Praat mee

 1. AB
  André Brouwer

  Tunen of Chippen van het motormanagement is bijna gemeengoed geworden. zeker het “standaard” chippen van diesels kan bijna op iedere hoek van de straat. De wijze van chippen (afgifte en opbouw van vermogen/koppel) bepalen de effectiviteit van de extra pk’s en vermogen.
  Bruut het vermogen laten inkomen is inderdaad slecht voor je motor. Echter er zijn tuningsbedrijven die heel goed weten wat wel en niet kan met diverse motoren.
  Rij inmiddels al meer dan 750.000 KM in 3 verschillende auto’s al meer dan 12 jaar “geschipt” rond (alle 3 VAG diesels) en nog nooit motorische problemen gehad, vanwege het “geschipte” karakter. Kijk en informeer op diverse internet forums bij welke tuners je het beste terecht kan. kijk naar de kwaliteit en service i.p.v. prijs. Dan kun je jaren genieten van dat beetje meer.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Heeft chiptuning nut?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht