ACSI FreeLife

Menu

V&A: Caravan op minimumtemperatuur

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
slide freelife expert pagina

Vraag van Stéphane Mahieu uit Huldenberg (B.):

Beste Joop, als abonnee van ACSI FreeLife lees ik altijd graag jouw adviezen. Nu zit ik zelf met een vraag. Hoe kan ik mijn caravan op een minimumtemperatuur houden tijdens het rijden naar een wintersportcamping?

Thuis in de stalling houd ik hem op een minimumtemperatuur, maar onderweg vrees ik voor afkoeling, zelfs bevriezing. Ik zal de watertanks dan ook pas vullen bij aankomst op de camping, tenzij jij weet hoe ik de caravan warm kan houden?

Antwoord van Joop:

De gasverwarming in de caravan mag onderweg op een lage stand blijven branden mits de gasfles is voorzien van een speciale drukregelaar. De Truma MonoControl CS (voor één gasfles) of DuoControl CS (voor twee flessen) zijn hiervoor geschikt. Deze gasdrukregelaar is namelijk voorzien van een crashsensor, die de gastoevoer afsluit bij een botsing.

De ventilator van de verwarming zal niet werken, want die heeft in de regel netstroom nodig. Ik raad je trouwens aan om alleen onderweg gebruik te maken van de eigen propaangasvoorraad. Maak op de camping indien mogelijk gebruik van de propaantank van de camping, want 5 of 10 kilogram propaangas stook je binnen de kortste keren op als het buiten koud is.

Heb jij ook een vraag voor onze expert? Joop heeft het antwoord!

stel je vraag

 

Praat mee

 1. db
  dorotique bernards

  kan ik in de winter beter propaan tanken ipv lpg om te koken en m’n camper te verwarmen ?

  Reageer
  0
  0
  1. AK

   In het verhaal wordt propaan genoemd omdat dat de enige kampeer gas soort is die niet bevriest als het koud is. Normale gasflessen bevatten butaan of propaan, in de winter heb je dus altijd propaan nodig want het butaan zal bevriezen en doet dan niets meer. LPG is ook propaan, vandaar de letter P in de naam, dat zal dus ook gewoon dienst doen in de winter. Ik neem aan dat u een LPG tank hebt in de caravan, die zal voor een wat langer verblijf niet volstaan en dan is het advies van een grote propaantank van de camping de ultieme oplossing.

   Reageer
   0
   0

Praat mee: V&A: Caravan op minimumtemperatuur

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht