ACSI FreeLife

Menu

V&A: Camper met zonnepaneel

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
1
1
ReactiesPraat mee

Vraag van Jac Moonen uit Weert:

Ik heb in het voorjaar een Hobby camper gekocht en er een zonnepaneel op laten monteren, wat 1100 euro kostte. Er blijkt een regelaar van 6 ampère en een paneel van 50 watt te zijn gemonteerd. De camper heeft een accu van 100 ampère/uur en is voorzien van tv, waterpomp, verwarming etc. Is het zonnepaneel niet veel te licht en de prijs niet te hoog?

Antwoord van Joop:

De energieopbrengst van één enkel zonnepaneel op het dak van een camper kun je niet vergelijken met 10 of 12 panelen op een woonhuis. Daarmee wordt een flink deel van het stroomverbruik in eigen beheer gedekt. Het paneel op de camper/caravan kan slechts de verbruiksaccu min of meer op spanning houden wanneer de automotor niet draait. Als verbruikers als een koelkast en waterpomp in werking zijn, zal die accu zonder een zonnepaneel snel leeg zijn. Met een paneel gaat de ontlading wat minder snel. Technisch is er niets verkeerd aan uw installatie.

Verdubbeling of verdrievoudiging van het aantal panelen verhoogt de energieopbrengst, maar dat heeft vanzelfsprekend z’n prijs. Of de koopprijs realistisch is, kan ik op afstand niet beoordelen. Wel lijkt het erop dat u vooraf uw eisen niet duidelijk hebt gespecificeerd en het inbouwbedrijf u onvoldoende heeft voorgelicht.

Heeft u ook een vraag voor onze expert? Joop heeft het antwoord!

Praat mee

 1. P
  PVWinkel.nl

  Geachte heren,

  Er zijn inmiddels diverse sets verkrijgbaar die tegen minder kosten een hogere opbrengst leveren, de tijd staat echter ook niet stil en de tarieven zijn de laatste jaren flink naar beneden gegaan. Ter indicatie:

  200W set, 2 x 100W Monokristallijn paneel met 30A laadregelaar en MPP tracker, compleet met montagemateriaal: € 599,00 (enkel a-kwaliteit producten)

  Let wel op, dit is een prijs exclusief montage. De montage is echter goed zelf uit te voeren.

  Vriendelijke groet,

  PVWinkel.nl

  Reageer
  1
  1

Praat mee: V&A: Camper met zonnepaneel

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation