ACSI FreeLife

Menu

V&A: Camper in de buitenlucht stallen

Stal jij je camper binnen of buiten? In dat laatste geval kan de lak van je kampeermiddel wel wat bescherming gebruiken. Zeker als je camper in Spanje wordt gestald. Paul van Veen is een van diegenen die zijn camper in de Spaanse buitenlucht stalt. Paul is van plan een camperhoes te kopen maar hij vraagt zich af dat de zonnepanelen op het dak dan nog werken.

Auteur
Joop Stam
Datum
ReactiesReageer
Joop

“Kan ik de accu’s loskoppelen? Blijven ze dan gevuld, of is het mogelijk als ik in de hoes op de plaats van de zonnecel een doorzichtig stuk plastic laat innaaien zodat deze accu’s vol blijven?”

Antwoord van Joop:

Ook losgekoppelde accu’s gaan door zelfontlading achteruit in capaciteit. Afhankelijk van de beginconditie en leeftijd kan het echter wel maanden duren voor de capaciteit te laag is.

Belangrijk is de accu’s helemaal te laden voordat je ze loskoppelt. Een losgekoppelde halfvolle accu overleeft de stilstand-periode waarschijnlijk niet. Of een ter plaatse doorzichtige hoes boven de cel voldoende lichtdoorlatend is voor de juiste lichtgolflengte, weet ik niet

‘Eerst proberen met plastic’

Bij glasafdekking schijnt het bij sommige zonnecellen redelijk te werken. Ik zou het eerst met een doorzichtig stuk plastic proberen.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

Praat mee: V&A: Camper in de buitenlucht stallen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht