ACSI FreeLife

Menu

V&A: Camper aan de stroom tijdens winterstalling?

Twan van Hegelsom uit Grubbenvorst is op zoek naar wijze raad over de winterstalling van zijn Hymer 674 B uit 2006. “Ik heb besloten om de camper continue aan de stroom te zetten. Hij staat vorstvrij binnen. Zo staat het volgens mij ook in het handleiding van Hymer. Het 12 volt elektroblock staat uit. De accu’s (startaccu en twee huishoudaccu’s) worden via dit laadsysteem opgeladen en ontladen, toch?”

Auteur
Joop Stam
Datum
ReactiesReageer
Joop

Antwoord van Joop:

Wanneer In het instructieboek staat dat zowel huishoud- als startaccu geprogrammeerd geladen worden door de omvormer, dan is continue netvoeding geen probleem en een prima oplossing. Bij veel campers wordt de startaccu uitsluitend geladen door de autodynamo.

Zelfontlading

Zet je echter het laadsysteem (elektroblock) uit, dan wordt geen van de accu’s opgeladen. Niet rampzalig als ze volledig opgeladen aan de winterstop beginnen, maar na een paar maanden dienen ze dan wel bijgeladen te worden. Extra complicatie, wanneer de startaccu aan zijn lot wordt overgelaten kan door zelfontlading – maar ook door sluipverbruik – de accu vrij snel leeg raken.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

Praat mee: V&A: Camper aan de stroom tijdens winterstalling?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht