ACSI FreeLife

Menu

V&A: Boordaccu noodzakelijk bij 220 volt aansluiting?

Albert Bloemhof uit Zwolle heeft een vraag over zijn boordaccu. “We doen het nog steeds zonder mover, omdat (mits voldoende ruimte) we de caravan nog steeds naar de gewenste plek kunnen manoeuvreren. De huidige boordaccu heeft het na zeven jaar begeven. Is bij aansluiting op camping op elektra van 220 volt toch een accu nodig, of is boordaccu alleen nodig als geen 220 volt voorhanden is? Hebt u een advies voor een eventueel noodzakelijke nieuwe accu?”

Auteur
Joop Stam
Datum
ReactiesReageer
Joop

Antwoord van Joop:

Wanneer de caravan is uitgerust met alleen 12 volt verlichting is een boordaccu zeker noodzakelijk. Bij aanwezigheid van een netaansluiting krijgt alle verlichting en de waterpompen de voeding via een zware 230/12 volt omvormer, gekoppeld aan een huishoudaccu. Dat is eenvoudig te proberen door de accu te verwijderen en te kijken of de interieurverlichting het doet.

De accu moet zwaar genoeg zijn om bij afwezigheid van een netaansluiting toch enige tijd licht en water te geven. Zorg er dan wel voor dat je de koelkast niet op 12 volt zet. Dan is zelfs een zware accu zo leeg. Soms werkt alleen de noodverlichting op 12 volt (auto-accu). De waterpompen krijgen dan hun voeding van een lichte omvormer of ook uit de auto-accu.

Semi-tractie accu

Voor de accu kun je kiezen voor de relatief goedkope zogenaamde semi-tractie accu met een capaciteit van 90-120 ampère-uur. De richtprijs ligt in de buurt van € 125. Meestal is de duurste variant de accu met de hoogste levensduur, maar zeven jaar is keurig. Er zijn verschillende systemen mogelijk, die allemaal berusten op het loodzuur-principe.

Dit soort accu’s hoort in een zuurbestendige bak en het bij het laadproces gevormde waterstofgas moet veilig naar buiten afgevoerd kunnen worden. De accu en laadapparatuur moeten dus bij elkaar passen. Waarschijnlijk is de caravan uitgerust met een zogenaamde KERS (Kinetic Energy Recovering System)-unit, geschikt om een lood-zuuraccu te laden.

Risico op overbelading

Een verkeerde lader kan ervoor zorgen dat de accu wordt overbeladen en dat is bijzonder slecht voor de levensduur. Daarnaast is er te kiezen uit de dure Li-ion accu (LPF-accu) met een relatief beperkte capaciteit (tussen € 400 en € 600). Vanwege de doorgaans lage vermogensinhoud (circa 20-30 ampère-uur) is de LPF-accu als huishoudaccu mijns inziens minder geschikt.

Het is eigenlijk meer een alternatief voor de voeding van een mover, die zelfs met een relatief zware LPF-accu slechts kortstondig bruikbaar is. Een LPF-accu heeft daarnaast een dure BMS (regelunit) nodig. Soms is deze in de accu ingebouwd. Voordeel van dit type accu is dat ze tot het einde hun volle uitgangsspanning houden en ver ontladen kunnen worden. Ze verdragen een groot aantal laad-cycli en zijn veel lichter dan de lood-zuur accu’s.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

Praat mee: V&A: Boordaccu noodzakelijk bij 220 volt aansluiting?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht