ACSI FreeLife

Menu

V&A: Bevestiging losbreekkabel in andere landen

Over het aanbrengen van de losbreekkabel bestaan heel wat tegenstrijdige adviezen. Joseph Verschaeren uit Baal (B) is op zoek naar een eenduidig advies. “Als ik telkens een ander land binnenkom, moet ik dan ook iedere keer mijn losbreekkabel op een andere manier bevestigen?”

Auteur
Joop Stam
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:
Nee, natuurlijk niet. Trek je niks aan van de onzin die op allerlei filmpjes worden vertoond. De losbreekkabel moet zo en niet anders bevestigd worden, altijd en overal. Niet los om de trekhaak geslingerd maar met de musketonhaak (een haak met een schuivend deel dat de opening geheel afsluit) vastgezet aan een vaste beugel. In sommige landen is helaas niet precies vastgelegd dat het zo moet en niet anders.

Aankoppelen doe je door de hefboom op de trekklauw omhoog te trekken. De vergrendeling (onder in de trekklauw) opent zich en de kogel van de trekhaak kan op zijn plaats komen. Bij het aankoppelen valt de klauw om de trekkogel en de indicatie (Al-Ko) op de neus van de klauw komt omhoog en wordt groen.

Klauw komt los van de kogel

Handel omlaag en je bent aangekoppeld. De met een veer belaste vergrendeling onder de kogel moet zich sluiten. Maar als vergrendeling onder de kogel niet sluit door bijvoorbeeld vervuiling of slijtage – ondanks dat de kogel op z’n plaats zit – zal bij wegrijden en een keer stuiteren de klauw loskomen van de kogel.

Zit de kabel niet correct vast, dan komt de losbreekkabel ook los en doet niet waarvoor ie bedoeld is. Namelijk de caravan op de rem trekken alvorens deze onheil gaat stichten. Bij het aankoppelen dus altijd even met het neuswiel de dissel omhoog brengen en controleren of de koppeling wel vast zit.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. DD
  D. Dijkstra

  Goed en duidelijk antwoord, gelukkig deden we het altijd al goed.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Bevestiging losbreekkabel in andere landen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation