ACSI FreeLife

Menu

Hoe ziet de camper van de toekomst er uit? (deel 2)

Hoe zal het reizen met een camper er uitzien over drie, vijf of vijftien jaar? Worden ze gemaakt van andere materialen? En zijn er straks zelfrijdende campers? Het Duitse kampeertijdschrift ProMobil schetst vier scenario’s voor de camper van de toekomst die haalbaar en deels al realiteit zijn.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
Camper van de toekomst_Dethleffs e.Home

De wereld om ons heen verandert razendsnel. Een camper is een ideaal voertuig om de dagelijkse beslommeringen even achter je te laten. Maar ook de camperbranche staat natuurlijk niet stil – en dat vinden wij een goede ontwikkeling. Aan de hand van actuele voorbeelden schetsen we vier scenario’s die tot ver en minder ver in de toekomst reiken. Veel ideeën en oplossingen zouden morgen al werkelijkheid kunnen worden, op andere is het wellicht nog jaren wachten.

Scenario 2: Autonoom rijden

“Wakker worden aub, u hebt uw bestemming bereikt”, klinkt een vriendelijke stem uit de luidsprekers, terwijl de camper automatisch op de standplaats inparkeert. Wat een weelde! Zelfs voor mensen die graag zelf het stuur in handen hebben, is het een aanlokkelijk idee om af en toe even te kunnen pauzeren zonder ergens te moeten stoppen en tijd te verliezen. Volkomen utopisch is dat niet meer.

Nu al voert de Erwin-Hymer-Group (EHG) op openbare wegen in Canada tests uit met campers met automatisch piloot. In samenwerking met het Waterloo Center for Automotive Research onderzoekt EHG-dochter Roadtrek de mogelijkheden van zelfrijdende campers. Op de eerste drie niveaus van autonoom rijden scoren de testvoertuigen uitstekend. Het gaat dan om functies als op je rijstrook blijven, afstand houden, filerijden en inparkeren. Dankzij de innovatieve techniek aan boord zijn de testcampers zelfs in staat om enkele manoeuvres van niveau vier en vijf uit te voeren, zoals rijden met autopilot op de snelweg en volledig autonoom rijden. In dat laatste geval kun je met een gerust hart je handen van het stuur halen. De chauffeur wordt dan passagier.

Radar, camera’s en afstandssensoren

Meerdere sensoren zorgen ervoor dat het testvoertuig zichzelf kan redden in het verkeer. De Mercedes Sprinter is uitgerust met radarsystemen en camera’s, afstandssensoren en night-vision. De grote uitdaging zit ’m in het samenvoegen en verwerken van al die gegevens. Dat vereist een krachtige computer die de data in real-time omzet naar onder meer stuurreacties, remmen of juist gas geven.

EHG wil deze ontwikkeling niet louter overlaten aan de fabrikanten van de basisvoertuigen, maar actief meedenken. En niet alleen over het technische aspect. Aangezien chauffeurs dankzij het autonome rijden tijd overhouden voor andere dingen, onderzoekt EHG ook welke on-board-diensten en -producten wenselijk en haalbaar zijn.

Vooruitblik

Ongetwijfeld zijn auto’s binnen verloop van tijd in staat om volledig autonoom te rijden. Experts gaan ervan uit dat dat binnen de vijftien jaar al het geval zal zijn. Uiteraard speelt de wetgeving een cruciale rol in de vraag of zelfrijdende auto’s vervolgens ook echt in het straatbeeld verschijnen. In principe zou de verkeersveiligheid moeten stijgen als voertuigen gebruikmaken van autopilot. Rest nog de vraag of je als chauffeur daadwerkelijk een uiltje kunt knappen of als controleorgaan wakker moet blijven. De tijd zal het leren.

Scenario 3: Lichtgewicht bouwen

Een lichtgewicht bouwwijze houdt alle fabrikanten bezig. Wie hierbij voorop loopt, kan rekenen op een belangrijk voordeel in de concurrentiestrijd. Geen ander merk gaat daarbij zo ver als Knaus met zijn zogenaamde frametechnologie. De opbouw ontstaat, heel anders dan bij conventionele cabinebouw, als skelet van voorgevormde framedelen. Deze elementen worden samengevoegd tot een zelfdragende kooi en verzegeld. Lijmen en dichten gebeurt in één productiefase; na ongeveer vijftien minuten heeft het geraamte zijn uiteindelijke stevigheid. De wanden worden hier pas later aan vastgelijmd.

30 procent gewichtsbesparing

Het frame is niet alleen licht, maar ook uitgesproken stevig. De overige delen van de opbouw hebben geen dragende functie, wat anders wel het geval is. Het stabiliserende vakwerk in de buitenwanden kan komen te vervallen. Het betekent ook dat binnenwanden en meubelplaten van lichter sandwichmateriaal kunnen zijn, of bijvoorbeeld honinggraatpanelen. Het besparingspotentieel is gigantisch: de Knaus’ Travelino is ongeveer 30 procent lichter dan een conventionele constructie.

“We werken al jaren aan lichtgewicht bouwen en investeren veel geld in onderzoek”, vertelt Knaus-bedrijfsleider Werner Vaterl. Zijn collega Gerd Adamietzki benadrukt het belang van de nieuwe techniek. Er is meer laadvermogen, een lager verbruik en de mogelijkheid om in de toekomst een hybridevoertuig te bouwen. Er is immers genoeg speelruimte voor de zware accu van de aandrijving. Bovendien kan de productie door de frametechnologie verder geautomatiseerd en dus voordeliger worden.

Vooruitblik

Knaus gebruikt de frametechnologie om te beginnen voor de caravanmodellen Travelino en Deseo. Deze worden in kleinere aantallen gemaakt, ideaal om de nieuwe productiemethode te testen. Hoewel het potentieel om gewicht te besparen bij campers kleiner is, kan de frametechnologie ook daar grote voordelen bieden. De eerste modellen met deze techniek stelt Knaus vermoedelijk binnen vijf jaar voor.

Scenario 4: Gedigitaliseerde camper

Campers met digitale bediening hebben veel merken al in hun gamma. Het e.home-prototype (zie foto) van Dethleffs gaat echter een stap verder. Het integreert een modern Smart-Home-bedieningssysteem voor thuis nu voor het eerst in een camper. Een van de centrale thema’s is spraakbesturing, mogelijk gemaakt door de implementatie van de bekende Amazon-dienst. Als je in de e.home merkt dat het licht in de zitgroep nog brandt maar je ligt al lekker in bed, dan zeg je gewoon: “Alexa, doe het licht uit!” De computer doet de rest.

Bediening met smartphone

Veel van de ingebouwde apparaten kunnen uiteraard ook middels een app op je smartphone of tablet worden aangestuurd en gecontroleerd. Stroom, spanning en energieverbruik zijn af te lezen. Afzonderlijke lampen kunnen niet alleen worden aan- en uitgeschakeld, maar ook gedimd. Ook de temperatuur van de koelkast en de verwarming zijn via de app in te stellen. Dat is bijvoorbeeld handig als je nog thuis bent en de verderop geparkeerde camper alvast vertrekklaar wil maken. Extra veiligheid creëert de optie om ramen en deuren op afstand te controleren en bedienen. Aan de basis van al deze functies ligt een omvangrijk netwerk tussen de verschillende componenten. De installatie in de e.home is ongekend luxueus.

Vooruitblik

Er rijden al gedigitaliseerde campers rond, maar veel systemen zijn te complex of bevatten zinloze functies. Je hebt pas wat aan digitale techniek als die de bediening daadwerkelijk vereenvoudigt, of een goede aanvulling op de gangbare analoge methoden vormt. Spraakbesturing is een duidelijke meerwaarde, net als afstandsbediening en -controle. Zo’n uitgebreid systeem als in het studiemodel van Dethleffs zal echter niet zo snel op de markt verschijnen, mede omdat klanten de hoge meerprijs er vermoedelijk niet voor over zullen hebben.

Deel 1 over de camper van de toekomst

Nieuwsgierig wat er kan gaan veranderen aan het interieur en het meubilair? Vergeet dan niet deel 1 te lezen.

Bron: MPS, Tekst: Dominic Vierneisel

Praat mee

  1. B

    Zal de camper van de toekomst ook elektrisch zijn, met voldoende autonomie en oplaadmogelijkheden?

    Reageer
    0
    0
  2. HW
    H Wooning

    Dit heeft geen zin,je kan nergens je luifel uitdraaien .

    Reageer
    0
    0

Praat mee: Hoe ziet de camper van de toekomst er uit? (deel 2)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht