ACSI FreeLife

Menu

Camper in de winterstalling

Gas, water, accu: met onze tips komt je camper ongeschonden de winterstalling door. Op naar het nieuwe camperseizoen!

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer

De meeste camperbezitters gebruiken hun voertuig ’s winters niet en stallen het gedurende meerdere maanden. Om die periode van stilstand te doorstaan is het zinvol op een paar zaken te letten.

Schoonmaak

Maak de camper om te beginnen goed schoon: helemaal inzepen met autoshampoo, en zeker het dak niet vergeten want daar hoopt het meeste vuil zich op. Komt er tijdens het schoonmaken lak los? Repareer die plek dan meteen, bijvoorbeeld door na te lakken. Reinig hierna de onderbodem en verwijder ook daarbij al het opgehoopte vuil.

Politoermachine

Als je ruim in je tijd zit, kan het zeker geen kwaad om de camper te behandelen met vloeibare was en een politoermachine. Dat is een flinke klus maar beschermt de opbouw beter tegen weer en vuil. Bovendien hecht vuil zich minder makkelijk, wat de eerstvolgende poetsbeurt een stuk makkelijker maakt. Let op: de rubber dichtstrips van ramen en deuren mogen enkel met siliconenvrije producten uit de vakhandel worden behandeld, en altijd met mate.

Controleer de standen

Na de grondige poetsbeurt controleer je de stand van de antivries, het koelwater en de ruitensproeier. Vul waar nodig bij. Zorg ook dat de tank vol is. Simpelweg: waar brandstof zit, kan geen roestvorming van de tank optreden. Eenmaal op de plek van de winterstalling verhoog je de spanning van de banden met ongeveer een halve bar om het sluipende luchtverlies te compenseren.

Draai eventuele uitdraaisteunen zo ver uit dat de banden niet het volledige gewicht van de camper torsen. Zet de camper in de eerste versnelling en haal het voertuig van de handrem, anders roesten de remblokken misschien vast aan de remtrommel. Ook de remkabel kan vast gaan zitten tijdens de rustperiode. Een wig onder de banden voorkomt dat de camper wegrolt.

Leeg de watervoorziening

Nu hoef je alleen nog de watervoorziening in de camper te legen. Staat de camper echter de hele winter op een vorstvrije plek? Vul dan de watertank en conserveer het water. Tap van tevoren alle water af en blaas de leidingen goed door. Laat de losgekoppelde pomp kort  draaien om het water daar uit te verwijderen.

Vergeet het reservoir van het toilet niet. Water met een conserveringstoevoeging dien je natuurlijk bij  aanvang van het volgende  reisseizoen te vervangen door vers water. De gasfles(sen) draai je hoe dan ook dicht. Je camper is nu klaar voor de winterslaap.

Tips voor winterstalling

– Reinig opbouw en bodem grondig en behandel de lak eventueel met was.
– Ontlast de banden door de spanning met ongeveer een halve bar te verhogen.
– Accu’s opladen– of de camper op het 230 volt-net aangesloten laten.
– Open de bovenkastjes en zet kussens en matrassen overeind voor een optimale luchtcirculatie. Nog beter, neem de kussens mee naar huis en sla ze hoog en droog op zolder op.
– Leeg de waterinstallatie volledig en ontwater de drukwaterpomp apart.
– Een luchtdoorlatende hoes beschermt de camper tegen vuil. Kijk wel uit, een dergelijke hoes kan de laklaag beschadigen door het contact met de carrosserie.

Tekst: MPS, Anne Mandel

Praat mee

Praat mee: Camper in de winterstalling

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation