ACSI FreeLife

Menu

Wandelen in het noordelijke Zwarte Woud

Het noordelijke deel van het Zwarte Woud in het zuidwesten van Duitsland is een echte wandelbestemming. Maar met een breed aanbod aan ‘genietpaden’ en vrijetijdsactiviteiten heeft de regio ondertussen heel wat meer te bieden.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
Wandelen Zwarte Woud

Wandelen is en blijft activiteit nummer één in het noordelijke Zwarte Woud. Het is vooral de nieuwe beleving eromheen die volgens Zwarte Woud-gids Jürgen Rust ‘genotvolle indrukken garandeert’. Op het water-, woud- en weidepad tussen Calw en Zavelstein bijvoorbeeld ‘veranderen het landschap en de indrukken elke paar honderd meter’.

Aan de rand van het bos heb je prachtig uitzicht over de boomgaarden van Spesshardt, en via de zogenaamde ’Butterstaffeln’ (een soort in de natuur aangelegde treden) bereik je het Rötelbachtal. De treden zijn zo’n 300 jaar geleden aangelegd en vergemakkelijkten oorspronkelijk het vervoer van boerenproducten naar de markt in Calw.

Boomtoppenpad

Ook aangelegd door de mens maar dan van een geheel andere, zuiver recreatieve orde is het ‘boomtoppenpad’ op de Sommerberg in Bad Wildbad. Het pad heeft een totale lengte van iets meer dan een kilometer en slingert op hoogtes tot 20 meter tussen de beuken, dennenbomen en sparren door. Het hoogtepunt is de 40 meter hoge uitkijktoren aan het eind van het pad, waar vandaan je met een tunnelglijbaan naar beneden kunt glijden.

Er is daarboven op de Sommerberg nog meer te beleven voor actieve bezoekers. Het Bikepark bijvoorbeeld biedt meerdere mountainbike-afdalingen met verschillende moeilijkheidsgraden. Aan de finish wacht een Transporter die je weer naar de start shuttelt. Op de website krijg je een goede indruk van de diverse parcours. Kun je je alvast (mentaal) voorbereiden op bijvoorbeeld de Giant Downhill, een van de meest listige fietstrajecten van Duitsland, met veelbelovende stukken als ‘donderbalken’, ‘stenenveld’ en de ‘balkonsprong’.

Rupsband

Onverwacht fantastisch is een ritje in een zogenaamde ‘Ziesel’, een eenzitsrupsband met stuurknuppel en twee behoorlijk krachtige elektromotoren. Voor € 15 mag je er tien minuten mee rondcrossen. Je kunt ook een geleide rondrit van een of twee uur boeken. De tour van twee uur kost € 129 per persoon en dat is misschien niet goedkoop, maar de rit is geweldig en het geld waard.

In Pforzheim krijg je een uniek inkijkje in het dagelijks leven van het oude Rome in het jaar 312. Hier creëerde Yadegar Asisi een fotorealistisch 360 graden-panorama van 35 meter hoog en 110 meter breed – het grootste in zijn soort. Voor je de ronde ruimte betreedt, krijg je in de begeleidende expositie uitleg over de vervaardiging van het werk en de historische achtergronden. Bij het panorama zelf ervaar je in een tijdsbestek van 15 minuten een volledige dag-nachtcyclus. Dankzij de speciale lichteffecten en de adembenemende diepte in het werk komt het oude Rome echt tot leven. Een aanrader dus.

Scroosertocht

Uiteraard loont ook een bezoek aan een ‘echte’ stad de moeite. Karlsruhe bijvoorbeeld, de eerste Duitse stad die rondleidingen op een Scrooser aanbiedt. Dat is een hybride van een scooter en een step, met een elektromotor die muisstil het achterwiel aandrijft. De tocht voert vanuit Siemens Industriepark in het westen naar het kasteel in het centrum en verder door de binnenstad. Langs de oever van de Alb rij je – heel schilderachtig – terug naar het beginpunt bij Cityseg.

Bron: MPS, Tekst: Dieter S. Heinz

Praat mee

Praat mee: Wandelen in het noordelijke Zwarte Woud

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht