ACSI FreeLife

Menu

Vriendelijk volk die camperaars

Wie regelmatig met de camper op pad gaat, kan het niet ontgaan zijn. Zodra je een andere camperaar in het vizier krijgt, steek je even je hand op. Dat hoort nou eenmaal zo. Maar zijn daar eigenlijk regels voor? We laten je weten hoe je onderweg ontelbaar veel nieuwe vrienden maakt.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
8
8
ReactiesPraat mee
zwaaien naar andere camperaars

Het zwaaien naar andere campers is in de loop der jaren uitgegroeid tot een ongeschreven regel. Motorrijders doen het ook. De traditie komt voort uit de tijd dat het rijden in een camper nog een exclusiviteit was. Tijdens een rit naar Zuid-Europa kon je toentertijd het aantal bestuurders met hetzelfde kampeermiddel, op één hand tellen. Dat is inmiddels wel anders. Alleen al in Nederland is onlangs de grens van 100.000 campers gepasseerd.

Je hoort erbij

Het mooie van deze gewoonte is dat je mensen uit allerlei landen groet die je nooit eerder gezien hebt. Er is slechts één criterium; je bent een camperfan! De gedeelde voorkeur voor het soort kampeermiddel schept een band. Of je nu wilt of niet, je bent gelijk onderdeel van een grote, onbekende, familie.

Alle “zwaairegels” op een rij

    • Het initiatief komt van degene die de andere camper als eerste opmerkt.
    • Zowel bestuurder als passagier kan de tegenligger groeten. Of beide, in dat geval ben je echt
      een voorbeeld.
    • Zonde om selectief te zijn. Dus wie je ook tegenkomt en wat je oordeel over de camper van je
      collega bestuurder ook is, onderscheid maken staat juist haaks op de traditie.
    • Wel erg attent, maar de gewoonte om ook naar kampeerders met een caravan te zwaaien bestaat nog niet. Maar wat niet is, kan nog komen natuurlijk.
    • Vaak kies je de snelweg om snel een grote afstand af te leggen. Je bent heel anders onderweg dan wanneer je op je gemak van dorpje naar dorpje
      rijdt. Bovendien speelt het mindere zicht naar de rijbaan in andere richting een rol. Daarom is het op de snelweg leuk als het lukt, maar je hoeft
      je niet in allerlei bochten te wringen om gezien te worden. De veiligheid staat immers voorop!
    • Niet in elk land is men even fanatiek. Rijd je door Frankrijk of door Scandinavië, dan wordt er een stuk minder gegroet dan in andere landen van
      Europa.
    • De tijd van het jaar heeft invloed op sommige avonturiers. Voor hen geldt geen voorjaarsmoeheid, maar najaarsmoeheid. Ook kan het meespelen of je
      iemand tegenkomt op de heen- of terugweg van zijn camperreis. De reiziger lijkt dan op een gegeven moment wat vermoeid van al dat gezwaai.

Voor(r)uit kijken

De afgelopen tijd is er een ontwikkeling gaande onder camperaars in Europa. Het lijkt of er twee groepen ontstaan. Een groep kampeerders die steeds opnieuw met hetzelfde enthousiasme naar elke tegenligger zwaait. En een deel die wat individualistischer is ingesteld en minder behoefte heeft om contact te leggen.

Volgens sommigen is het tegenwoordig geen doen meer om elke collega een vriendelijk gebaar te gunnen. Wat je ziet gebeuren is dat bestuurders besluiten om alleen nog naar landgenoten of hetzelfde camper merk te zwaaien.

Ook weet nog niet iedereen die net toetreedt tot camperland, van dit gebruik. Raak daarom niet gelijk teleurgesteld als je geen respons krijgt. Goed voorbeeld doet volgen.

Een aardig alternatief

Voor alle gedreven camperaars die een uitwijkmogelijkheid achter de hand willen hebben, is er zelfs een handige accessoire bedacht. Een plastic handje dat je op een staander achter je voorruit zet. Zo kan iedereen die met een camper op pad is, zichzelf onder het vriendelijke campervolk scharen.

Praat mee

  1. E

    Wie een artikel schrijft, moet zijn taal verzorgen. Ik schrikt van de zin “Er is slechts één CRITERIA” . Het gaat over één criterium of over meerdere criteria.
    Welke zijn de criteria om als redacteur bij FreeLife aan de slag te mogen?

    Reageer
    0
    0
  2. WG

    Mij valt op dat hoe groter de camper hoe sjachreiniger de bestuurder en berijdster dus wordt er niet gegroet.

    Reageer
    3
    3
  3. WB

    Vraagstelling die in deze poll door mij wordt gemist luidt als volgt:
    “alleen zwaaien als de verkeerssituatie en omstandigheden dit toelaat “

    Reageer
    0
    0
  4. KK

    Vroeger was het leuk omdat je het geluk had een camper te bezitten en elkaar door zwaaien eigenlijk zei: wat zijn wij bofkonten! Maar nu zijn er zoveel campers dat je kan blijven zwaaien. Ik doe het dus niet.

    Reageer
    0
    1
  5. JK

    Echt onzin, hou je aandacht bij het verkeer, en begroet ze op de camperplaats dan zie je dan weer veel te weing.

    Reageer
    1
    2
  6. TG
    Ton Groenendijk

    Een vreemde en zinloze gewoonte. Nu er zó veel camperaars zijn gekomen is de exclusiviteit die je uitstraalt wel verdwenen. In die andere camper kunnen dus gewoon mensen zitten die je in de supermarkt geen blik waardig zou gunnen of die zouden voordringen in de rij. Of op straat tegen je aan botsen en niks zeggen. Echt contact wordt niet gelegd met als barrière zo’n 160 km/h, een vangrail en twee lagen gehard glas. Dat wordt gelegd op de camping of waar je dan ook samen kan praten.
    En dan die motorrijders. Ook zo’n loos gebaar. Wie zich voortbeweegt op een metalen frame met daarin een Otto motor gemonteerd, is ineens geestverwant van al die anderen. En dus zie je brave huisvaders zwaaien naar Hells Angels, waar ze in het dagelijks leven met een boog omheen zouden lopen.. Ik zei het al: een vreemde en zinloze gewoonte.

    Reageer
    1
    0
  7. HV

    Gewoon gezellig zwaaien toch?
    Als wij zwaaien is het zelden dat er niet terug gezwaaid wordt.
    Merk of land afhankelijk, nee zeker niet, (zelfs onzin zou ik zeggen) allen gelijk gestemden op vakantie of op reis en dus gezellig zwaaien. Wees ook vriendelijk voor een buitenlander, waar jij (mogelijk) ook als gast rijd. Zwaaien naar elkaar doen ze op het water toch ook!

    m vr gr
    HV

    Reageer
    1
    0
    1. C

      Precies dat laatste. Ik heb ook al jaren een boot en er wordt wat afgezwaaid. Zelf er inmiddels mee gestopt. Want als je elkaar op de steiger ontmoet, wordt er vaak niets gezegd. En als je wel groet, krijg je soms met moeite een groet terug, of iets binnenmonds gegrom. Of een blik van, kennen wij elkaar? Met de camper beginnen we er dus niet aan. Want als het “familie” gevoel moet geven, ik heb al een grote familie. Dus beste mensen, als je wil zwaaien, vooral doen. Wij dus niet. Wij kletsen wel gezellig met jullie, als die behoefte er is, wanneer we op een camperplek of camping staan. Tenminste, als niet kort na aankomst, de boel al is geblindeerd en de schotel omhoog. Niet bij ons, want dat zit er niet in/op. Veel rij, kijk, en indien wenselijk, zwaaiplezier. De groeten.

      Reageer
      0
      0

Praat mee: Vriendelijk volk die camperaars

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht