ACSI FreeLife

Menu

Roller Team brengt duurzame Triaca

Kan een camper ook duurzaam zijn? Het Italiaanse Roller Team nam de proef op de som en bouwde, in samenwerking met studenten aan de universiteiten van Firenze en Siena, de Triaca.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
1
1
ReactiesPraat mee

De Triaca moet een daling in het energieverbruik van 24 procent realiseren, zonder daarbij aan luxe en comfort in te leveren. Zo is de garderobekast zowel via de binnen- als de buitenkant bereikbaar, wordt de zithoek via een enkele druk op de knop omgetoverd tot bed, het hefdak elektrisch bediend en is het meubilair modulair uitgevoerd.

Duurzame Triaca

De wanden zijn gevuld met vezels van het zogeheten basalt, wat dertig procent gewicht bespaart. Ook de kastdeuren zijn lichter in gewicht door het gebruik van een aluminium raamwerk. Koken gaat via een inductieplaat en de bekleding van de kussens is gemaakt van recyclebare materialen. Alles in de Triaca werkt op elektriciteit, afkomstig uit lithium-accu’s. Deze accu’s worden bijgeladen door zonnepanelen.

Slimme trucjes

En er zijn nog meer trucjes bedacht om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Zo wordt het vriesvak van de koelkast automatisch uitgeschakeld wanneer deze leeg is. Het kraanwater wordt gemengd met lucht. Op die manier kan er met minder water toch een stevige straal uit de kraan komen.

Door alle slimme technieken heeft de Triaca, naast een verminderd energieverbruik van 24 procent, een 11 procent lagere CO2-voetafdruk dan het productiemodel. In onderstaand filmpje kun je zien welke technieken Rotter Team en de universiteiten van Firenze en Siena hebben gebruikt om de duurzame camper te bouwen.

Confidental Infomation